Odličnim brodskim dokumentarcem Most svečano otvoren Festival Novih

U petak 14. lipnja, Slavonski Brod postao je domaćin trećeg Festivala Novih, međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji okuplja dokumentarce iz novonastalih država, stvorenih nakon pada berlinskog zida. Festival je svečano otvoren prikazom dokumentarnog filma Most, brodskog filma koji je sniman godinu dana, a govori o rušenju MIG-ova nad Slavonskim Brodom i posljedičnom stradanju civila 1992. godine.

Autor: Maja Marić | Datum objave: 15.06.2013
Redatelji zaslužni za nastanak i izradu ovog filma su Bernard Karakaš i Boris Predmerski koji su bili inspirirani pronalaskom  motora jednog od srušenih MIG-ova na mjestu gdje je zrakoplov pao – u Savi, pokraj Poloja. U izradi dokumentarca korištene su arhivske, dokumentarne snimke napada, snimke u trenutku napada zrakoplova snimljene VHS kamerom sa samih položaja protuzračne obale, prikupljene su izjave svjedoka i sudionika događaja.

>> VIDEO U Slavonskom Brodu vrhunski filmski stručnjaci

„Taj jedan događaj za koji se de facto ni ne zna, događaj koji polako pada u zaborav smo pokušali izvući… vjerujem da smo uspjeli. Uostalom, procijenit ćete sami jesmo li uspjeli“ rekao je optimistično Bernard Karakaš, jedan od redatelja spomenutog filma Most i jedan od organizatora Festivala Novih.

>> Raspored projekcije filmova na Festivalu Novih

Dakako, njegove nade potvrdila je i brojna brodska publika koja je napunila prostor Tvrđave i oduševljeno pogledala 45-minutni film koji je svakako pobudio emocije gledatelja, ali se i zadržala na nivou svakog dokumentarnog filma u kojem same činjenice govore za sebe. Emocije su dosegle svoj vrhunac kada su se na kraju projekcije redateljima pridružili i svi sudionici dokumentarnog filma, ali i obrane slavonskobrodskog mosta. 

{youtube}qYl0oopaFZw|480|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Četiri novooboljela od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Antonio Sekulić vodi Olmissum do naslova prvaka

20-godišnjak i 22-godišnjak počinili 26 teških krađa, materijalna šteta iznad 200 tisuća kuna

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji