Odjenite nešto ružičasto u znak potpore djeci i mladima žrtvama nasilja

Današnji 27. veljače obilježava se kao Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day), kao izraz prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Događaj su pokrenula dva učenika u Kanadi koji su na prvi dan škole nosili ružičaste majice i radi toga bili žrtve nasilja. Dan ružičastih majica od 2014. godine organizira se i u Hrvatskoj, a događaj je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.02.2019
Odjenite nešto ružičasto u znak potpore djeci i mladima žrtvama nasilja
 Na Dan ružičastih majica provode se mnoge aktivnosti u kojima sudjeluju sve odgojno obrazovne ustanove i svi oni koji žele simbolizirati borbu protiv nasilja nad vršnjacima.

 
Aktivnosti se provode u školama, radnim mjestima i svim ostalim mjestima koja su prikladna za održavanje zabavno-edukativnih aktivnosti. Sudionici nose bilo koji odjevni predmet ružičaste boje (majica, traperice, tenisice, prsten, naušnice, narukvice) te samostalno ili grupno kreiraju poruke koje govore o borbi protiv nasilja.

U hrvatskim je školama svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja. Zlostavljanje je ne samo fizički nasrtaj nego i nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, oduzimanje novca i stvari, isključivanje iz društva, širenje lažnih priča, geste sa seksualnim značenjem.
 
Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, promocijom Dana ružičastih majica postigao je prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje.
 
Odjenite i vi danas nešto ružičasto i budite  dio ove akcije!

 

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu