Odjenite nešto ružičasto u znak potpore djeci i mladima žrtvama nasilja

Današnji 27. veljače obilježava se kao Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day), kao izraz prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Događaj su pokrenula dva učenika u Kanadi koji su na prvi dan škole nosili ružičaste majice i radi toga bili žrtve nasilja. Dan ružičastih majica od 2014. godine organizira se i u Hrvatskoj, a događaj je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.02.2019
Odjenite nešto ružičasto u znak potpore djeci i mladima žrtvama nasilja


 Na Dan ružičastih majica provode se mnoge aktivnosti u kojima sudjeluju sve odgojno obrazovne ustanove i svi oni koji žele simbolizirati borbu protiv nasilja nad vršnjacima.

 
Aktivnosti se provode u školama, radnim mjestima i svim ostalim mjestima koja su prikladna za održavanje zabavno-edukativnih aktivnosti. Sudionici nose bilo koji odjevni predmet ružičaste boje (majica, traperice, tenisice, prsten, naušnice, narukvice) te samostalno ili grupno kreiraju poruke koje govore o borbi protiv nasilja.

U hrvatskim je školama svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja. Zlostavljanje je ne samo fizički nasrtaj nego i nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, oduzimanje novca i stvari, isključivanje iz društva, širenje lažnih priča, geste sa seksualnim značenjem.
 
Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, promocijom Dana ružičastih majica postigao je prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje.
 
Odjenite i vi danas nešto ružičasto i budite  dio ove akcije!

 

Zadnje vijesti

Nogometaši Marsonije sutra u derbiju kola dočekuju Belišće

12 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Biciklista teško ozlijeđen na kružnom toku kod Male crkve

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“