Od zloćudnih bolesti godišnje u svijetu oboli više od 19 milijuna ljudi...

I ovogodišnje obilježavanje Međunarodnoga dana borbe protiv raka stavlja poseban naglasak na važnost prevencije zloćudnih bolesti svih oblika od kojih danas u svijetu godišnje obolijeva više od 19 milijuna ljudi. Stoga i slogan globalne inicijative "Ja jesam i hoću" poziva na podizanje svijesti javnosti o potrebi većeg odaziva na preventivne preglede i rano otkrivanje malignih bolesti.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 05.02.2019


Cijeli ovaj tjedan u Hrvatskoj će biti posvećen aktivnostima kojima je cilj prevencija zločudnih bolesti svih oblika. A današnji, međunarodni dan borbe protiv raka prilika je da se još jednom upozori na sve težu kad je riječ o malignim bolestima koje su drugi uzrok smrtnosti u svijetu.

Od nekog oblika raka u svijetu godišnje oboli više od 19 milijuna ljudi, a stručnjaci procjenjuju da će se taj broj udvostručiti za dvadeset godina. 
I Hrvatska bilježi rastuće trendove oboljenja od zločudnih bolesti, posljednji podaci iz 2015. govore o više od 22 tisuće oboljelih a umrlih više od 14 tisuća...
 
Stalne su i preventivne aktivnosti i Hrvatske lige protiv raka, koja neumorno prikuplja donacije za nabavku najprednije dijagnostičke opreme. Jednu takvu organizira Hrvatska liga protiv raka „Dr.Zorislav Slović“ Podružnica Nova Gradiška: želi prikupiti sredstva za nabavku sonde s mogućnosti biopsije i setom za biopsiju. Bolnica posjeduje novi UZV-ni aparat firme SHIMADZU ali je potrebno kupiti sondu kompatibilnu aparatu. Sonda košta 66.506,25 kuna.
 
Da bi se prikupila potrebna sredstva Hrvatska liga protiv raka „Dr.Zorislav Slović“ organizira humanitarni koncert „NOĆ FILMSKE GLAZBE“ u izvedbi HNK-a Osijek (solisti,vokalni ansambl i orkestar, ukupno 65 izvođača). Koncert će se održati 16.veljače u  Sportskoj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.
 
-Svrha akcije je prevencija raka prostate. Naša urolaška ambulanta Opće Bolnice Nova Gradiška posjeduje novi UZV-ni aparat sa sondom za dijagnostiku bolesti prostate bez mogućnosti biopsije tkiva prostate. Pacijent kojem je nakon pregleda dijagnosticirana promjena tkiva prostate mora ponovo ići u druge bolnice na ponovni pregled uzimanja tkiva. Duge liste čekanja i neugodna pretraga česti su uzrok odustajanja od ove pretrage, a posljedica je često rak prostate u višem stadiju – najavila je predsjednica Lige Terezija Grgić.
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Građani, čuvajte se prijevara putem interneta!

Policajci ga uhvatili na "djelu"

Uvjerljiva pobjeda Broda protiv Slavije

VIJESTI

49-godišnjak pronašao oglas koji je nudila tvrtka iz Švedske

Građani, čuvajte se prijevara putem interneta!

FOTO GALERIJA

FOTO - Mate Bulić oduševio Sibinjce i njihove goste!

FOTO Pokladno jahanje u Kupini okupilo 40-ak jahača

Dovršetkom radova na Maslačku energetski su obnovljeni svi dječji vrtići u Slavonskom Brodu

Šest medalja za Astru - Odličan početak nove sezone

Bez velikih iznenađenje u izboru najboljih sportaša županije