Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

U Slavonskom Brodu premijerno prikazan film "3069" Jakova Sedlara, u sklopu Festivala domoljubnog filma "Gordan Lederer.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.10.2019


 3069 branitelja u Republici Hrvatskoj – počinilo je suicid, a brojka samo raste. Samoubojstva hrvatskih branitelja glavna su tema novoga filma Jakova Sedlara, koji je u ponedjeljak premijerno prikazan i u Slavonskom Brodu.

"Ovo je važna tematika za Slavonski Brod, jer koliko ja znam veliki broj branitelja uspjelo se "izliječiti" zahvaljujući duhovnoj obnovi Zlatka Sudca. Njih 105 bilo je na Lošinju kada sam snimao jedan projekt prije desetak godina. Poruka filma je "nemojte se ubijati, imamo svoju državu, imamo svoju djecu, imate podršku, imamo budućnost". Razlog je to više zašto smo i došli u Slavonski Brod. Ako nema nade nema ničega. Život ima smisla, imamo Hrvatsku, volimo ju i bez obzira što se događalo i što se događa uvijek smo spremni i tu i braniti svoju domovinu od svega što je loše. AKo je čovjek spreman na to , onda možemo obraniti svoju obitelj i sebe. Mora biti nade", kaže Jakov Sedlar, redatelj filma.

Film prikazuje osam tužnih priča čiji su glavni akteri upravo članovi obitelji onih koji su jedino rješenje vidjeli u oduzimanju svog života.

Premijeru filma organizirala je gradska HVIDR-a, čiji su članovi također svjesni problema o kojem film govori, o kojemu se navode, nažalost, u javnosti još uvijek ne priča dovoljno. 

"Film ima poruku da ima nade. Ako je došlo do toga da dignemo ruku na sebe trebamo još jednom razmisliti o oduzimanju života, jer iza sebe ostavljamo druge živote. Ako smo se mogli suprotstaviti neprijatelju u ratu, moramo pronaći snage u sebi i suprotstaviti se onome što nagoni na suicid", kaže Mato Pudić, predsjednik HVIDR-e Slavonski Brod.

Projekcija je održana u sklopu Festivala domoljubnog filma "Gordan Lederer" – svojevrsnog putujućeg festivala koji obilazi hrvatske gradove, i građanima pruža priliku da pogledaju ono što ne mogu vidjeti često.

"Jakov Sedlar je među rijetkima koji iznosi istinu o Domovinskom ratu i zahvalni smo što se odlučio za prikazivanje filma u sklopu festivala koji je zamišljen kao putujuće kino kroz Hrvatsku, kako bi se prikazao što veći broj dokumentarnih filmova o ratu. Njih je na stotine, samo HRT ih ima oko 400 ali se nikada ne prikazuju, osim u prilikama obilježavanja važnih obljetnica", rakao je Marijan Capek, organizator Festivala domoljubnog filma "Gordan Lederer".

Podršku ovoj inicijativi, dao je i general Kruljac.

"Zahvaljujem se gospodinu Sedlaru koji se odvažio i snimio ovako težak dokumentarni film jer svaki od 3069 tragično preminulih ima svoju priču. Mi samo možemo suosjećati s obiteljima koje i danas žive s istinom i dati im maksimalnu potporu. To je tužna i tragična istina koja nam daje za obavezu da budemo i borimo se za obitelji koje su ostale iza onih koji su preminuli", rekao je general Mladen Kruljac.

Na pitanje zašto, kada je samoubojstvo u pitanju, odgovora nema.  Nažalost, od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto. 

Zadnje vijesti

Bošnjaković: Izvršili smo novu nabavu sredstava i zaštitne opreme za sve zdravstvene ustanove

36 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

U Slobodnici zadovoljni s polusezonom u Prvoj ŽNL – zapad

VIJESTI

U 24 sata "samo" 36 novooboljela od Covida-19 ali ukupno stanje nije bitno bolje

Bošnjaković: Izvršili smo novu nabavu sredstava i zaštitne opreme za sve zdravstvene ustanove

FOTO GALERIJA

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu

Koracima i stopama Andrije Štampara