Od jučerašnjeg dana pristiglo devet nalaza, svi negativni

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije zasjedao je danas s početkom u 10 sati a o zaključcima javnost izvijestio na tiskovnoj konferenciji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.03.2020
Od jučerašnjeg dana pristiglo devet nalaza, svi negativni
 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je danas sjednicu na kojoj je bilo riječi o novim mjerama i aktivnostima koje se provode s ciljem sprečavanja epidemije koronavirusa. O zaključcima izvijestio je javnost na tiskovnoj konferenciji koja se zbog preventivno-sigurnosnih razloga održala ispred zgrade Brodsko-posavske županije poštujući mjere o socijalnom distanciranju.

Načelnik stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković zahvalio je svim poslovnim subjektima i  sugrađanima koji poštuju odluke nacionalnog i županijskog stožera civilne zaštite, sugrađanima koji se pridržavaju mjera samoizolacije kao i sugrađanima koji poštuju odredbe o okupljanju i zadržavanju na javnim mjestima te poslovnim subjektima koji poštuju odredbe o zabrani rada, odnosno onima na koje se odredba o zabrani rada odnosi. Na području općina BPŽ nije evidentirano kršenje mjera no na području grada Slavonskog Broda evidentiran je određeni broj prekršitelja.

S obzirom na sve veću opterećenost karantene koja se koristi za vozače teretnih vozila ali i građane koji nemaju uvjete za održavanje mjere samoizolacije, nakon održane tiskovne konferencije poslan je zahtjev državnom stožeru za mobilizaciju još jednog objekta za karantenski smještaj koji će biti stavljen u funkciju od ponedjeljka.

Načelnik županijskog stožera podsjetio je na jučerašnje odluke Nacionalnog stožera CZ koje se odnose na radno vrijeme trgovina koje je ograničeno od 8 do 17 sati, kao i odluku koja se odnosi na mjere vršenja usluge taxi prijevoza a koje su objavljene jučer na stranici Brodsko-posavske županije www.bpz.hr.

U provedbu ovih odluka bit će uključene i dodatne operativne snage sustava civilne zaštite odnosno vatrogasne postrojbe i pripadnici HGSS-a. Tijekom jučerašnjeg dana zatvoreno je gradsko izletište „Poloj" čime je onemogućeno okupljanje većeg broja osoba na jednom mjestu. Skrenuta je pozornost, a policijska uprava će u tom smjeru poduzeti aktivnosti za dodatnim osiguranjem, odnosno zaštitom ulaza na „Poloj" automobilima, kao i kontrolu nedozvoljenih okupljanja na splavovima na rijeci Savi.

Pristigle su i dojave o građanima koji se lažno predstavljaju kao pripadnici Civilne zaštite stoga se pozivaju građani da na to dodatno obrate pozornost pošto su  pripadnici koji djeluju u sustavu u službenim odorama i pripadajućim službenim iskaznicama ili su to komunalni redari te pripadnici HGSS-a.

Župan Danijel Marušić istaknuo je da je epidemiološka situacija u Brodsko-posavskoj županiji zadovoljavajuća ali može se očekivati i veći broj oboljelih. Trenutno na području županije samo je jedna osoba oboljela. Zamolio je i apelirao na stanovnike da slušaju preporuke Stožera, da budu odgovorni te da ostanu kod kuće svi oni koji to trebaju i mogu. Naglasio je važnost pridržavanja mjera socijalnih kontakata i da se pomogne onima, posebice osobama starije životne dobi koji nisu u mogućnosti funkcionirati u ovoj situaciji.

Posebno je apelirao na građane da daju istinite anamnestičke podatke i ne taje takve podatke pogotovo ako dolaze u bolnice kako bi zaštitili liječnike i zdravstvene djelatnike kako bi se spriječila potencijalna tragedija. Bilo je takvih slučajeva, podsjetio je župan Marušić koji su potencijalno ugrozili i liječnike, osoblje i druge pacijente, što je u ovoj situaciji iznimno opasno po cjelokupni sustav.

Dr. Ante Cvitković  iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ kazao je, kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Brodsko-posavskoj županiji još uvijek imamo samo jednu osobu oboljelu od COVD-19. Od jučerašnjeg dana pristiglo je 9 nalaza koji su svi NEGATIVNI, a još nekoliko nalaza očekuje se tijekom današnjeg dana. Do sada je ukupno testirano oko 80 pacijenata. Kada je riječ o zdravstvenim nadzorima, dodaje Cvitković, obzirom da se pacijenti sada javljaju i liječnicima obiteljske medicine i Zavodu za javno zdravstvo brojke se još uvijek usklađuju, a s najtočnijim podacima raspolaže Ministarstvo unutarnjih poslova. No kada je riječ o evidenciji Zavoda radi se o približno 840 osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom. Objavljeni su brojevi telefona izdvojenih ambulanti za COVID-19 u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, kao i dodatni telefoni na koje građani mogu postavljati upite. U sklopu Zavoda za javno zdravstvo BPŽ oformljen je tim koji će pružati psihološku pomoć. Apelirao je na građane da ostanu kod kuće, drže se mjera socijalnog distanciranja i mjera Stožera civilne zaštite, kao i na one kojima je određena samoizolacija da se iste pridržavaju. SVE VAŽNE BROJEVE ZA GRAĐANE MOŽETE PRONAĆI OVDJE.

Dr. Boris Hrečkovski u ime slavonskobrodske bolnice "Dr. Josip Benčević" kazao je kako je stanje u brodskoj bolnici pod kontrolom i trenutno je samo jedan pacijent u izolaciji. Potrebni odjeli premješteni su unutar Bolnice i oslobodio se prostor za formiranje još jednog odjela „COVID2". Za sada je situacija više nego dobra i apelirao je na građane da tako i ostane. I on je apelirao na građane da ne taje informacije liječnicima koje se kasnije mogu pokazati krucijalnim. Sve službe u Brodsko-posavskoj županiji, dodaje Hrečkovski, odlično rade svoj posao.

Načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić priopćio je kako PU Brodsko-posavska nadzire osobe kojima je određena mjera samoizolacije od strane sanitarnih inspektora, granične policije kao i izdvojenih ambulanti domova zdravlja za COVID-19 te liječnika obiteljske medicine. Po podacima PU Brodsko-posavske trenutno je 1072 osobe pod mjerom samoizolacije. U protkala 24 sata evidentirano je 11 dojava o kršenju ovih mjera, a izlaskom na teren utvrđeno je kako su 2 osobe prekršile propisanu mjeru samoizolacije. Od prošle subote zaprimljeno je 68 dojava, provjerene su 73 osobe i utvrđeno je kako 14 osoba NIJE poštivalo propisanu mjeru dok ostalih 59 je. Policijska uprava Brodsko-posavska nadzire i provođenje donesenih odluka i zabrana. Zaprimljeno je nekoliko dojava o kršenju zabrane rada ugostiteljskih objekata i okupljanja većeg broja građana na izletištu „Poloj"  obilaskom javnih mjesta utvrđeno je da se građani dosta dobro pridržavaju mjera i naputaka te shodno tom nije ni bilo postupanja. Policijska uprava nadzire tranzitni promet preko graničnog prijelaza i karantenu za vozače teretnih vozila.

Zadnje vijesti

Na ulazu u Polikliniku brodske Opće bolnice temperaturu vam mjeri nova termovizijska kamera

STK "Sibinj" stabilni član Druge lige

Započeo novi veliki projekt HCK koji je namijenjen novonezaposlenim osobama

VIJESTI

VRIJEDNA DONACIJA ROTARY KLUBA BRODSKOJ BOLNICI

Na ulazu u Polikliniku brodske Opće bolnice temperaturu vam mjeri nova termovizijska kamera

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline