Očekuje se početak gradnje nove zgrade OŠ "Milan Amruš"

Dokumentacija spremna, novci osigurani, u Slavonskom Brodu uskoro početak gradnje nove zgrade škole za djecu s teškoćama u razvoju

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.06.2020


 Nakon nedavne vijesti o konačnom početku formiranja Sveučilišta u Slavonskom Brodu i imenovanju rektora, u grad na Savi ovih je dana stigla još jedna dobra vijest: već naredne jeseni mogli bi početi i dugo najavljivani radovi na izgradnji nove zgrade Osnovne škole "Milan Amruš", koju trenutačno u neprimjerneim uvjetima stare zgrade škole, pohađa oko sto učenika s teškoćama u razvoju.

"Prema mojim informacijama iz Ministarstva obrazovanja svi dokumenti su spremni, to je sve u redu, čeka se raspisivanje natječaja i mi svaki tren očekujemo da će se otvoriti gradilište", kaže Nataša Čošić, ravnateljica OŠ "Milan Amruš".

I to u Kažotićevoj ulici, neposredno uz novi dječji vrtić.  Riječ je o projektu koji će koštati više od 40 milijuna kuna, ali, novci za početak gradnje su osigurani u državnom proračunu.

"Zaista smo se puno potrudili da taj projekt uđe u državni proračun. Znamo da nije lako ući u državni proračun kao i u proračun lokalne i regionalne samouprave, ali kad jednom uđe onda to mora ići. Dobro je što se bliži trenutak kada će izići natječaj za taj objekt, za tu vrlo važnu školu", rekao nam je saborski zastupnik HDZ-a Pero Ćosić na čiju inicijativu, kao i drugih saborskih zastupnika HDZ-a iz Brodsko-posavske županije je ova škola prvotno uvrštena u državni proračun.

Školu danas pohađa stotinu učenica i učenika u 24 razredna odjeljenja, ali u skučenim i neprimjerenim uvjetima svega devet učionica u sadašnjoj zgradi škole.

"Teško je to za održavati, teško je to više za popravljati i čistiti. Jako nam je tijesno, snalazimo se zapravo improvizirajući svakodnevno", pojašnjava ravnateljica Čošić uvjete u trenutnom prostoru pa im najava izgradnje nove školske zgrade znači sasvim neki drugi, bolji svijet.

"Moram naglasiti stručnost naših edukatora, stručnih rehabilitatora i ostalih djelatnika koji se više nego dobro snalaze u ovim uvjetima, a kad bi imali novi prostor, kabinete, dvoranu za rehabilitaciju, dvoranu za terapije i slično bili bi konkurentniji na razini Hrvatske jer stručnost je nešto što moram izdvojiti i to je pozitivno u cijeloj priči", dodaje Čošić.

I roditelji se nadaju da će ovoga puta obećano postati i stvarnost kakvu iščekuju već godinama.

"Pratim ovaj projekt od 2016. godine, uporna sam i uvijek će biti na prvoj liniji obrane za našu djecu jer škola se mora sagraditi. Tko god bude, svoju zadaću mora izvršiti", kaže Selena Šekuljica, majka učenika OŠ "Milan Amruš"

Da će zaista tako biti, uvjerava saborski zastupnik Ćosić, i još jednom pojašnjava razloge dugog čekanja na projekt još od 2017.

"Kako nije mogao ući u državni proračun 2018., saborski zastupnici Hrvatske demokratske zajednice uložili su amandman da to uđe u 2019. godinu. Taj amandman je prihvaćen, ali da se financiranje u 2019. pokuša realizirati iz norveške darovnice koja je bila aktivna, međutim zastalo je to financiranje, a projekt je uvršten u projekcije proračuna za 2020. i 2021. godinu. Tako da je Vlada stavila u proračun 15 milijuna kuna za školu "Milan Amruš" u Slavonskom Brodu", objašnjava Ćosić.

A onda je cijeli projekt još jednom usporila epidemija koronavirusa. 

"Vlada je donijela odluku da se ta investicija ne odgađa, nego da ide i kada se napravi natječaj i odabere izvođač, onoliko sredstava koliko bude potrebno za ovu godinu će biti osigurano u proračunu", dodaje Ćosić.

Jer,  učenici s teškoćama više ne mogu čekati, kaže zastupnik Ćosić, i za to sve politike moraju imati osjetljivosti 

"Ovo je stvarno jedna velika investicija koja će biti potrebna našoj djeci, ali  u školu idu i djeca izvan naše županije tako da ona može jednoga dana postati jedan centar s obzirom na kapacitete koji su predviđeni ovim projektom", zaključuje Ćosić.

"Mi kao škola smo napravili sve, dobro surađujemo s osnivačima, dobro surađujemo s našom županijom, oni sve zajedno su sjeli i dogovorili se s ministarstvom o financijama uključujući i saborske zastupnike. To je jedan timski rad svih sugovornika koji je doveo do uspjeha", zaključila je Čošić.

Sada slijedi raspisivanje javnog natječaja, pa ako ne bude žalbi i novih odgađanja, na jesen u Kažotićevu ponovno stižu bageri...

Zadnje vijesti

124 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, 2 osobe preminule

Preminuo ravnatelj slavonskobrodske Gimnazije Zlatko Markovinović

Poznatoj hrvatskoj obitelji Toljanić nagrada za europsku veliku obitelj 2020. godine

FOTO GALERIJA

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”

'Big Bike Racing' okrunio sjajnu sezonu domaćinstvom završne svečanosti sezone u disciplini Oldtimer moto utrke