Obredi Velikog petka Muke Gospodnje

Drugoga dana Vazmenog trodnevlja, na Veliki petak, spominjemo se otajstva Kristove muke i smrti na križu. Danas je i dan strogog posta i nemrsa koji je obvezan za sve vjernike katolike od punoljetnosti do 65 godina.

Autor: Brodportal | Datum objave: 19.04.2019
Obredi Velikog petka Muke Gospodnje


 Na Veliki petak Muke Gospodnje u žalosti za Kristom vjernici slave smrt kao početak ljudskog otkupljenja i novoga vječnoga života. U pobožnosti Križnoga puta razmatra se 14 postaja Isusove kalvarije, od trenutka osude Isusa do polaganja njegova tijela u grob.

Središnji dio bogoslužja u crkvama čitanje je ili pjevanje Muke Isusove kako ju je opisao sveti Ivan apostol i evanđelist. Nakon muke i homilije slijedi sveopća molitva. Riječ je o vrlo starih deset molitava za sveopću Crkvu i sve ljude svijeta. Slijedi i klanjanje križu poklecanjem ili ljubljenjem križa.

Posljednji dio obreda je pričest koja je na Veliki četvrtak pohranjena na sporednom oltaru. Na Veliki petak, kao i na Čistu srijedu ili Pepelnicu, za sve vjernike katolike od punoljetnosti do 65 godine starosti propisan je obvezni i potpuni post i nemrs.

Bez Velikog petka i Kristove muke i raspeća na drvetu križa, ne bi bilo ni Uskrsnog  jutra, niti bi Isus pobjedio smrt.

Sutra, na Veliku subotu vjernici se zadržavaju u crkvama kod Isusova groba te u molitvi i postu razmatraju njegovu muku i smrt. Tek poslije svečanog bdijenja ili noćnog iščekivanja uskrsnuća, slijedi vrijeme vazmene radosti koja traje pedeset dana. 

Zadnje vijesti

Nogometaši Marsonije sutra u derbiju kola dočekuju Belišće

12 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Biciklista teško ozlijeđen na kružnom toku kod Male crkve

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“