Obitelj Špehar očekuje berbu 400 tona rajčice za Opuzen i Zagreb

Zapošljavaju 10 radnika, a novi je plastenik vrijedan 8 milijuna kuna.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 01.02.2014


 U Brđanima, selu sedam kilometara jugoistočno od Nove Gradiške, izdaleka su uočljivi veliki plastenici obitelji Špehar, proteklo desetljeće najvećih proizvođača rajčice iz hidroponskog uzgoja u Brodsko-posavskoj županiji. Obitelj se nakon dugogodišnjeg života u Austriji vratila u rodni kraj te se, na sugestiju znanaca i iz primjera dobre prakse, odlučila za proizvodnju rajčice piše glas-slavonije.hr.

- Otac je krenuo s plastenikom najprije na dvije tisuće kvadrata, a onda smo svake godine prostor povećavali do ovog posljednjeg suvremenog plastenika površine 5,5 tisuća kvadrata, vrijednog oko 8 milijuna kuna kreditnih sredstava. No aplicirali smo prema sredstvima IPARD-a i projekt je dobio odobrenje pa u konačnici očekujem povrat oko 55 posto sredstava - kaže 30-godišnji Tomislav Špehar, iza kojeg je, nastavlja, tri i pol godine mukotrpnog pribavljanja potrebne dokumentacije i dozvola, za što je uložio još 500 tisuća kuna.

- Zbog dugotrajnog postupka, ove godine kasnimo tri tjedna sa sadnjom, što će na kraju utjecati i na količinu uroda - žali se.

Ipak, prije pet dana posadili su u starijem plasteniku (na 4.600 kvadrata) i u novom ukupno 28 tisuća biljaka iz nizozemskog sjemena i vlastitog uzgoja, što je za deset stalno uposlenih radnika značilo pune ruke posla. Od samog početka sadnje i uzgoja u strogo kontroliranim uvjetima, komisija IPARD-a u stalnom je nadzoru, a o njezinoj procjeni ovisi i povrat polovine uloženih sredstava.

Rajčice su najprije posađene u kamenu vunu (bez zemlje). Dok su biljke male, u plasteniku je potrebno održavati noćnu temperaturu od približno 13 stupnjeva, a dnevnu za pet stupnjeva više. To Špehari postižu grijanjem na biomasu (piljevina, sječka), što Tomislav smatra kvalitetnijim i jeftinijim energentom od plina. Pomaže im i postavljena energetska zavjesa koja zimi štedi energiju, a ljeti zasjenjivanjem smanjuje temperaturu za šest stupnjeva. Kada biljka poraste do 20-ak centimetara, dolazi u jastuk kamene vune, nakon čega slijedi svakodnevno uvijanje i rezanje lista, kasnije i spuštanje biljke na dva metra.

Iako se prvi plodovi beru početkom travnja (berba je dva puta tjedno), zaposlenici svaki dan od siječnja do prosinca imaju posla. Nadzor nad biljkama je danonoćan - bez obzira na automatiku, preko koje se biljke hrane, dobivaju vlagu i sve što je potrebno.

- Ako sve bude išlo prema planu i ako ove godine zadovolji broj sunčanih dana, na jednom kvadratu bi se moglo ubrati oko 40 kilograma rajčice. Uz očekivanja veća za 15-20 posto u novom plasteniku, mogli bismo konačno ubrati oko 400 tona rajčice - kaže Tomislav, zadovoljan ugovorenim plasmanom za sve proizvedeno.

Nisu veliki proizvođači pa ne mogu, kaže, u velike trgovačke lance, ali imaju stalne kupce s područja Opuzena i Zagreba. Jedino im u zadnje vrijeme malo “šteka” naplata, ali Tomislav je optimističan i vjeruje da će sve ići u dobrom smjeru jer posao namjerava širiti pa u budućnosti uključivati, za sada još male, sina i kćer.

Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“