Obilježna 28. obljetnica "najkrvavijeg dana" Domovinskog rata u Slavonskom Brodu

Danas obilježavamo sjećanje na jedan od najtežih i najžalosnijih dana za Slavonski Brod.

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.05.2020
Obilježna 28. obljetnica "najkrvavijeg dana" Domovinskog rata u Slavonskom Brodu
 Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine oglasila se sirena za opću i zračnu opasnost, a raketama i „krmačama“ gađana su radnička naselja, škole, i bolnice, čak i vozila hitne pomoći. Tog je dana život izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija koju Brođanke i Brođani nikada neće zaboraviti toga kobnog dana dogodila se u Kuhačevoj ulici blizu područne škole „Hugo Badalić“. Na jednu od kuća pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece od kojih je najmlađe dijete imalo tek 20 mjeseci.

Ovu tužnu obljetnicu od prije 28 godina obilježili su polaganjem vijenaca kod spomenika „Djevojčica" ispred Osnovne škole ”Hugo Badalić” u Slavonskom Brodu te ispred spomenika "Prekinuto djetinjstvo" u Ulici Petra Preradovića, zamjenik župana Damir Mirković i privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko-posavske županije Branko Sabo. 

28. godišnjicu najkrvavijeg dana u Slavonskom Brodu obilježili su i gradonačelnik Mirko Duspara te zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić. U znak sjećanja na sve nevine žrtve i poginulu djecu položili su vijence i zapalili svijeće na Plavom Polju kod spomenika „Djevojčica“, ispred bombardirane kuće stradanja u Kuhačevoj ulici na Jelasu te ispred spomenika "Prekinuto djetinjstvo" u Ulici Petra Preradovića. 

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja