Obilježena 30. obljetnica stradavanja Luke Andrijanića - heroja obrane Vukovara

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, danas je na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu obilježena 30. obljetnica stradavanja Luke Andrijanića, jednog od istinskih heroja obrane grada Vukovara.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.09.2021
Obilježena 30. obljetnica stradavanja Luke Andrijanića - heroja obrane Vukovara


 Sa samo devetnaest godina, u lipnju 1991. godine, Luka je otišao braniti Vukovar iz rodne Velike Brusnice u Bosni i Hercegovini.

 
Kap pripadnik 4. bojne Treće gardijske brigade  pridružio se odvažnoj skupini branitelja Borova naselja. Tijekom obrane od napada neprijateljskog zrakoplovstva, u razdoblju od samo nekoliko dana u kolovozu 1991., Luka je oborio četiri aviona. Ipak, poginuo je 20. rujna 1991. godine, samo tri dana pred svoj 20. rođendan.
 
U znak sjećanja na hrabrost i žrtvu u obrani Republike Hrvatske, danas su na njegovom grobu položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvalnosti, poštovanja i trajnog sjećanja na ovog heroja Domovinskog rata.
 
Vijence su položili: obitelj poginulog Luke Andrijanića, brigadni general Ivan Raos kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, državni tajnik Špiro Janović kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine BPŽ Pero Ćosić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu s privremenim pročelnikom Brankom Sabom, izaslanstvo Grada Slavonskog Broda, izaslanstvo Grada Vukovara, izaslanstvo GOMBR, izaslanstvo HVIDRA-e, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske