Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG

108. brigada ZNG ustrojena je 28. lipnja 2020. godine u selu Podcrkavlje i tijekom 1991. i 1992. godine ratovala je na području Slavonske i Bosanske Posavine.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.06.2020
Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG
 Tijekom ratnog djelovanja u obrani domovine život je izgubio 161 pripadnik brigade, dok ih je ranjeno 751, što dovoljno govori o njenom doprinosu za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu.

Obilježavajući 29. obljetnicu svog osnutka u znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ te spomenika poginuloj djeci ispred Osnovne škole „Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu.

Obilježavanju 29. obljetnice osnutka 108. brigade prisustvovali su roditelji poginulih branitelja, članovi Udruge 108. brigade, predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade RH, PU Brodsko-posavske, predstavnici HVIDR-e, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka. U ime Brodsko-posavske županije  vijenac je položio brodskoposavski župan Danijel Marušići njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković.   U znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike brigade vijenac su, ispred Grada Slavonskog Broda, položili i zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić.

U sklopu programa obilježavanja obljetnice osnutka 108. brigade ZNG-a jučer je u Podcrkavlju u poslijepodnevnim satima održana sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje.

Podsjetimo, 108. brigada ustrojena je 28. lipnja 1991. godine u selu Podcrkavlje, a tijekom 1991. i 1992. godine sudjelovala je u vojnim operacijama na ratištima slavonske i bosanske posavine. Nažalost tijekom ratnih djelovanja, svoje živote izgubila su 182 pripadnika dok ih je 850 ranjeno.

Ovu legendarnu brigadu sačinjavali su većinom dragovoljci i odmah na početku ustrojena je sa 4. umjesto s 3 bojne. Uz Sibinj, gdje je ustrojena 2. bojna u općinskim središtima Nova Gradiška i Požega ustrojene su  3. i 4. bojna, a u rujnu 1991., 3. bataljun postaje  osnova za ustroj 121. brigade, a 4. bataljun za ustroj 123. brigade Hrvatske vojske. Ukidanjem 139. brigade, u sastav 108. ulazi i 36. samostalni motorizirani bataljun.

Zapovjedništvo 108. brigade sačinjavali su Pero Katalinić, Josip Zvirotić, Vinko Štefanek, Stanislav Sorić, Stjepan Orešković,  Ivan Đurić i Josip Kecerin.

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja