Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu nastavljena je svečanost obilježavanja 28. obljetnice 101. bosanskobrodske brigade HVO ranije započeta na groblju u Bosanskom Brodu gdje je služena i sveta misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Crkvi Sv.Ilije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.03.2020
Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a
 Vijence su položili roditelji, obitelji i udovice poginulih pripadnika 101. brigade, zatim, u ime Generalskog zbora generali Mladen Kruljac, Ljubo Ćesić Rojs, Josip Lucić, Marinko Krešić, Ivan Boboetko I Zvonko Peternel. Kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja vijenac je položio savjetnik ministra Ivan Kozica, a u ime Brodsko-posavske županije župan Danijel Marušić. Vijence su položila i izaslanstva 101. brigade HVO-a, Grada Slavonskog Broda, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici političkih stranaka.

Podsjetimo da je kroz 101. brigadu HVO ratni put prošlo je 4 955 pripadnika, poginulo ih je čak 436, 25 se smatra nestalim, dok ih je ranjeno više od 1800 . Osim bosanskog ratišta, Bosanskog Broda, Orašja, Modriče.. pripadnici 101. Bosansko- brodske brigade sudjelovali su i u akcijama diljem Hrvatske i prošli ratišta Vukovara, Požege, Velebita i Dubrovnika.

Svečanost obilježavanja ovogodišnje obljetnice osnutka brigade nastavilo se promocijom knjige "Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999." u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu na kojoj su o njoj govorili sami autori general-bojnik Krešimir Kašpar i general-bojnik Marinko Krešić. Po njihovim riječima, ne radi se o leksikografskom, već publicističkom djelu koje za cilj ima prikazati ratni put i ulogu visokih hrvatskih časnika koji su iznikli iz naroda donoseći njihove biografije, akcije, odličja, najodgovornije dužnosti i druge podatke iz Domovinskog rata.

Zadnje vijesti

Planković u Slavonskom Brodu prisustvovao sjednici ŽO HDz-a, dogovorena dinamika rada za izbore

Drugi dan Hrvatskog Premier Tenisa obilježio spektakularan meč Majoli, Ivaniševića i mladih snaga

Nogometna akademija NOPO – Legen krenula s radom

VIJESTI

Parlamentarni izbori 2020.

Planković u Slavonskom Brodu prisustvovao sjednici ŽO HDz-a, dogovorena dinamika rada za izbore

FOTO GALERIJA

Brza DC/AC punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu