Obilježena 22. obljetnica vojno redarstvene operacije 'Bljesak'

U Okučanima je danas obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'. Program je počeo budnicom u izvedbi orkestra Oružanih snaga. Kod Središnjeg križa Spomen-parka hrvatskim vitezovima položeni su vijenci za poginule hrvatske branitelje. Prisutan je bio gotovo cijeli državni vrh.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 01.05.2017


 Kada su nakon pet godina okupacije napokon ušli u Okučane i oslobodili  područje zapadne Slavonije, hrvatski vojnici nisu ni slutili kako će se 22 godine poslije morati boriti za dostojanstvo. "Dani su to koje nikada nećemo zaboraviti. Mnogi hrvatski branitelji, a nažalost i obitelji poginulih branitelja, nisu zadovoljni stanjem u državi, u kojoj su očito prevdladali pojedinačni interesi. Nismo se borili za to da nam mladi odlaze u svijet, kao ni za to da nam ljudi danas jedva preživljavaju", kaže Jozo Bungić, časnik HV, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata. 

 Imena poginulih hrvatskih branitelja neizbrisiva su iz sjećanja njihovih obitelji. Sva ta imena pročitao je Krešimir Šimić, pripadnik Interventne policije, sin poginulog branitelja. Čuli smo i  kratku povjesnicu Bljeska, koji je nagovijesito i  'Oluju' samo tri mjeseca kasnije. Četrdeset i dva poginula i 162 ranjena branitelja - žrtva je koju je Hrvatska podnijela u 'Bljesku'. U toj operaciji sudjelovalo je 7200 vojnika i policajaca koji su u samo 31 sat oslobodile do tada okupiranu zapadnu Slavoniju. Njima u spomen, pred Središnjim križem Spomen-parka hrvatskim vitezovima položeni su vijenci i upaljene svijeće.  A vijence su položili Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri obrane i hrvatskih branitelja Damir Krstičević i Tomo Medved, ministri Milan Kujundžić, Gabrijela Žalac, Goran Marić te potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić.
 
Počast su odala i brojna druga izaslanstva: saborski zastupnici, predstavnici oružanih snaga predvođeni načelnikom Glavnom stožera general pukovnikom Mirkom Šundovim, predstavnici Policije, Brodsko posavske županije, Općine Okučani, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja. U crkvi sv. Vida požeški biskup mons. Antun Škovorčević predvodio je misu zadušnicu za sve poginule u Domovinskom ratu. Prikazan je  taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme Oružanih snaga, a organizirane su sportske igre hrvatskih branitelja. 
 
 
 

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 374 prometna prekršaja, 17 prometnih prekršaja s 3 ozlijeđene osobe

4 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, dvije preminule osobe od Covid-19

Unatoč ograničenjima u radu, goste posluživali unutar ugostiteljskog objekta

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske