Obilježena 178. obljetnica rođenja i krštenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Molitvom i paljenjem svijeća kod njegova spomenika u Slavonskom Brodu, na trgu koji nosi i njegovo ime, počelo je obilježavanje 178. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, rođenog Brođanina.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 25.01.2021


 Molitvu je predvodio Ivan Lenić, župnik brodske župe Gospe Brze Pomoći, uz kapelana Božidara Nađa, đakona Marka Obradovića i nekoliko mladih okupljenih oko Stadlerova spomenika.

 
"Već gotovo dva desetljeća traje postupak za beatifikaciju i kanonizaciju Josipa Stadlera, o čijim velikim djelima još mnogi Brođani nažalost, ništa ne znaju. Stoga je i ovo prigoda da više upoznamo lik i djelo Josipa Stadlera  jer puno toga možemo naučiti od njega, pa i već se pouzdavati u njegov zagovor kod Gospodina", kazao je župnik Lenić. Trebamo biti svjesni, ustvrdio je, da mi na ovim našim prostorima nemamo veće osobe za koju se vodi postupak za proglašenje blaženim i svetim, od Josipa Stadlera.  
 
I kao znanstvenik,  sveučilišni profesor i kao duhovnik ostavio je biskup Stadler trag nemjerljive vrijednosti za Katoličku crkvu. Bio je veliki borac za dobro čovjeka. Njegova najtrajnija baština Družba je sestara Služavki Malog Isusa koje je okupio sa željom da skrbe za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i siromahe. A upravo su sestre  poznatije kao Stadlerovke, u Slavonskom Brodu ostavile značajan trag, posebice u župi Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju, služeći ponajprije djeci i malom čovjeku, ali i šireći molitvu za proglašenjem blaženim svoga utemeljitelja Josipa Stadlera. 
 
Središnji program proslave Stadlerova rođenja i krštenja bila je nedjeljna sveta misa  u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći.  
 


 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pas ugrizao ženu

18-godišnjak provalio u kuću dok su vlasnici bili izvan Hrvatske

Pokušali prijeći granicu s krivotvorenim PCR testovima

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“

S radom počeo dislocirani centar "Kuće sretnih ciglica" u Novoj Gradiški