Obilježen Dan Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Uz dan Sveučilišta u Slavonskom Brodu danas je u Gradskoj knjižnici održana Konstituirajuća sjednica Savjeta Sveučilišta, a po tom i zajednička sjednica Senata i Savjeta.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.09.2021


 U svom pozdravnom govoru, rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Ivan Samardžić podsjetio je na tijek osnivanja sveučilišta kazavši kako je Hrvatski sabor na sjednici održanoj  25. rujna 2015. godine donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Sveučilište u Slavonskom Brodu kao javna ustanova nastalo je spajanjem Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Veleučilišta u Slavonskom Brodu, dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Studentskog centra u Slavonskom Brodu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji nastavljaju s radom kao sastavnice Sveučilišta.

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj 25. lipnja 2020. donijela rješenje koje je potpisao predsjednik Vlade Republike Hrvatske  Andrej Plenković o imenovanju prof. dr. sc. Ivana Samardžića privremenim rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Privremeni rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu dana 20. srpnja 2020. godine donio je Privremeni Statut Sveučilišta u Slavonskom Brodu na koji je dobivena suglasnost ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak. Temeljem navedenog, podnijet je zahtjev za upis u sudski registar Trgovačkog suda u Osijeku, Stalne službe u Slavonskom Brodu. Sveučilište u Slavonskom Brodu dana 3. kolovoza 2020. upisano je u sudski registar s kojim danom je započelo svoje djelovanje.

Kao dan Sveučilišta odabran je upravo 25. rujna kada je Hrvatski sabor donio spomenutu odluku. Od tada, kazao je prof.dr.sc. Samardžić, Sveučilište se kontinuirano razvija u znanstvenim i stručnim područjima, prati potrebe tržišta rada i surađuje s znanstvenim i visokoškolskim ustanovama.

Kao izaslanik predsjednika Vlade RH, okupljenima se obratio državni tajnik Ivica Šušak koji je naglasio važnost osnivanja Sveučilišta u kontekstu sveopćeg društveno-ekonomskog razvoja kako županije tako i regije.

U sklopu današnje svečanosti uručene su diplome doktorima znanosti i sveučilišnim specijalistima te priznanja najistaknutijim studentima Sveučilišta. Najzaslužnijim institucijama i pojedincima uručene su Zahvalnice za pomoć u ustrojavanju i realizaciji Sveučilišta. Tako je zahvalnica uručena zastupniku u Hrvatskom saboru i predsjedniku županijske skupštine Peri Ćosiću, županu Danijelu Marušiću koju je u njegovo ime preuzela pročelnica Anica Vukašinović te Gradu Slavonskom Brodu.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja