Obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja - 10. listopada

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO, eng. WHO) je od 1992. godine 10. listopada počela obilježavati Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovom promicanju te potaknulo na ulaganje u mentalno zdravlje. Ove godine glavna tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja je prevencija suicida.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.10.2019
Obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja - 10. listopada


 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije više od 800 000  ljudi godišnje počini suicid, i to je jedan od glavnih razloga smrti mladih između 15 i 29 godina. Često se vjeruje kako su samo odrasli ti koji pokušavaju i/ili uspiju izvršiti suicid, ali važno je osvijestiti činjenicu kako se ta pojava sve više javlja kod djece i mladih kao posljedica nasilja, seksualnog zlostavljanja i takozvanog cyberbulinga. 

Suicid je globalni zdravstveni problem koji zaslužuje pozornost različitih stručnjaka i instituacija koji svojim djelovanjem mogu utjecati na prevlaneciju suicida, ali i na prevenciju istog. Uloga medija i društvenih mreža nije ništa manje važna, s obzirom da njihovo djelovanje može imati kako negativne, tako i pozitivne efekte na tu problematiku.
 
Cilj teme Svjetskog mentalnog zdravlja 2019. je privući pažnju stručnjaka, institucija, organizacija  i šire javnosti kako bi se  o problemu suicida govorilo slobodnije, bez predrasuda i zabluda. Nadalje, cilj je javnost naučiti prepoznati rizične faktore i upoznati  s onim što mogu učini ako sumnjaju da netko pokazuje suicidalne misli, namjere ili ponašanje. Osobe koje se bore s psihološkim teškoćama koje su povezane s mogućnošću suicida često nisu prepoznate od strane okoline, nemaju adekvatan sustav interenvcije i podrške u svojoj zajednici ili je stigma društva prema tom problemu glava zapreka zašto ne žele podražiti primjerenu stručnu pomoć. Glavna poruka ovog dana je kako se suicid može prevenirati, ali važan je zajednički trud, rad i ulaganje u prevenciju svih razina društva, počevši od svakoga od nas. Informiranje, obraćanje pažnje na ljude u svojoj okolini te slušanje i razgovor male su, a velike stvari.
 
# WMHDAY1
(Bernarda Veseličić, mag. psihologije)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Ponovno blokirani računi Đuro Đaković Grupe

Polovičan učinak Košarkaškog kluba invalida Brod

Ministar Marić razgovarao s majkama djece s poteškoćama iz Slavonskog Broda

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Minimalna pobjeda Marsonije nad Slogom za ostanak na vodećoj poziciji

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu