Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje i velika globalna kampanja – 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama – koja završava 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.11.2018
Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama


Jer je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava. U definiranju nasilja nad ženama definitivno je u Hrvatskoj pomoglo donošenje Istanbulske konvencije, poručuju iz Udruge Brod – grupe za ženska ljudska prava.

Efekti donošenja Konvencije već su vidljivi na terenu. Dokument tako propisuje i otvaranje novih skloništa za žene i djecu žrtve nasilja te bolji rad svih zaduženih u lancu pomoći žrtvama nasilja.

Sustav, unatoč prostorima za poboljšanje, trenutno funkcionira. A to znači da institucije – od policije, zdravstva, sudstva i civilnog sektora, zajednički u svakom trenutku danas mogu pružiti cjelovitu pomoć ženi žrtvi nasilja. Prvi korak najčešće je izmiještanje u sigurnu kuću. A zatim slijedi osamostaljivanje.

I upravo tu ženska grupa Brod u prvih pola godine ima odličnu statistiku koja pokazuje da se nakon smještanja u sigurnu kuću niti jedna žena nije ponovno vratila u nasilničko okruženje. A nasilje, iako se danas uspješnije prepoznaje i sankcionira, događa se, kako govori državna statistika svaki dan, konkretno svaki sat bude zlostavljana jedna žena. U zadnjih 5 godina 91 žena ubijena je od strane svoga partnera, što je gotovo polovica svih ubojstava u Hrvatskoj.

Zadnje vijesti

Deseti dobrotvorni malonogometni turnir na Koloniji: Igramo za Luku!

Slavonski Brod na četvrtom mjestu po smanjenju broja stanovnika

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno