Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje i velika globalna kampanja – 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama – koja završava 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.11.2018
Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Jer je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava. U definiranju nasilja nad ženama definitivno je u Hrvatskoj pomoglo donošenje Istanbulske konvencije, poručuju iz Udruge Brod – grupe za ženska ljudska prava.

Efekti donošenja Konvencije već su vidljivi na terenu. Dokument tako propisuje i otvaranje novih skloništa za žene i djecu žrtve nasilja te bolji rad svih zaduženih u lancu pomoći žrtvama nasilja.

Sustav, unatoč prostorima za poboljšanje, trenutno funkcionira. A to znači da institucije – od policije, zdravstva, sudstva i civilnog sektora, zajednički u svakom trenutku danas mogu pružiti cjelovitu pomoć ženi žrtvi nasilja. Prvi korak najčešće je izmiještanje u sigurnu kuću. A zatim slijedi osamostaljivanje.

I upravo tu ženska grupa Brod u prvih pola godine ima odličnu statistiku koja pokazuje da se nakon smještanja u sigurnu kuću niti jedna žena nije ponovno vratila u nasilničko okruženje. A nasilje, iako se danas uspješnije prepoznaje i sankcionira, događa se, kako govori državna statistika svaki dan, konkretno svaki sat bude zlostavljana jedna žena. U zadnjih 5 godina 91 žena ubijena je od strane svoga partnera, što je gotovo polovica svih ubojstava u Hrvatskoj.

Zadnje vijesti

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji