O. Božidar Nagy, isusovac, proslavio 50 godina svećeništva i 60 godina redovništva

Zlatnu misu, 50 godina svećeništva i 60 godina redovništva proslavio je u nedjelju 5. rujna u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu o. Božidar Nagy, SJ. Predvodeći svečano slavlje u zajedništvu s domaćim gvardijanom fra Klaudijom Milohanovićem, o. Božidar iskazao je zahvalnost Gospodinu za tolike primljene milosti tijekom svojih 50 godina svećeništva.

Autor: Brodportal | Datum objave: 06.09.2021


„Proslave jubileja pozivaju nas da dublje promišljamo što slavimo i na čemu bi trebalo biti glavni naglasak na slavljenju. Trebamo biti Bogu zahvalni na otajstvu postojanja Kristove Katoličke Crkve u povijesti ljudskoga roda, potom sakramenta svećeničkog reda, koji je Krist utemeljio na posljednjoj večeri zajedno sa sakramentom Presvete  Euharistije a sve u svrhu spasenja i posvećenja ljudskoga roda“, istaknuo je na početku homilije o. Nagy, poručivši kako smo Gospodinu na tim milosnim darovima pozvani svaki dan zahvaljivati.

Kako je od svoje 10. godine odrastao uz brodske franjevce, u 17. godini života osjetio je duhovni poziv i 1961. stupio u Družbu Isusovu te svoju Mladu misu slavio u brodskoj franjevačkoj crkvi, o. Božidar posebno je zahvalio Gospodinu za sve franjevce koji u tom samostanu djeluju još od 16. stoljeća.

Prisjećajući se dječačkih dana kada je ministrirao u crkvi, svih doživljaja na proslavama katoličkih blagdana, posebno je spomenuo dvojicu franjevaca iz toga vremena – o. Ruperta Rozmarića koji mu je bio tri godine vjeroučitelj te je, kako je rekao, svojim apostolskim žarom i širenjem pobožnosti Srcu Isusovu puno pridonio razvoju njegova zvanja; te o. Kamila Kolba u čijem je zboru pjevao. Zaključio je kako su mu ta crkva i  samostan bili svojevrsno sjemenište. Homiliju je završio znakovitom pričom u kojoj je naglašeno kako je ono najdragocjenije na svijetu svećenička ruka, jer nas ona jedino odrješuje od grijeha i pruža Isusa.
 
 
 
O. Božidar Nagy rođen je u Bedekovčini 1941. godine. Gimnaziju je završio u Slavonskom Brodu, a 1961. stupio u Isusovački red. Za svećenika je u Zagrebu zaređen 1971. godine. U Rimu je doktorirao radnjom „Ivan Merz čovjek vjere i odgojitelj za vjeru“. Obnašao je razne službe; bio je vjeroučitelj srednjoškolaca i studenata u bazilici Srca Isusova, urednik Hrvatskog programa Radio Vatikana, dušobrižnik za Hrvate u Parizu, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, postulator kauze bl. Ivana Merza i vicepostulator kauze Petra Barbarića. Osim raznih knjiga koje je objavio pokrenuo je izdavanje Sabranih djela bl. Ivana Merza od kojih je do sada izašlo već šest svezaka.
 
B. Lukačević
foto: sbtv

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni