Novogradiška bolnica nakon 20 godina dobiva dijalizu!

Ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej sazvao je za danas tiskovnu konferenciju kako bi najavio niz novih pozitivnih stvari vezanih uz ovu ustanovu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.02.2018
Novogradiška bolnica nakon 20 godina dobiva dijalizu!


 Jedna od onih koje posebno vesele je da će novogradiška bolnica, nakon skoro 20 godina raznih pregovora i dogovora, konačno dobiti Odjel dijalize. Što će to značiti pacijentima, ne treba posebno ni naglašavati, javlja Radio Nova Gradiška.

Kako je istaknuo, protekli tjedan bolnica je dobila suglasnost Ministarstva zdravstva da krene u projekt izgradnje dijalize:

– To je projekt o kojem se dugo govorilo, konačno smo uspjeli dobiti suglasnost i to nam je iznimno drago. U tijeku je natječaj za izvođenje građevnih radova na adaptaciji treće etaže Internog odjela gdje će Odjel dijalize biti smješten. S našeg područja 39 pacijenata svaki drugi dan putuje na dijalizu u bolnice u Slavonski Brod ili Požegu, ova će im činjenica, vjerujem, puno značiti.

Radi se i o značajnoj uštedi novogradiške bolnice i cjelokupnog zdravstvenog sustava. Sami troškovi sanitetskog prijevoza na godišnjoj razini iznose oko 300.000,00 kuna, toga više neće biti. O pogodnostima za pacijente ne treba posebno ni govoriti.

Okončana diobena bilanca između novogradiške i slavonskobrodske bolnice

– Jučer smo završili diobenu bilancu između Opće bolnice Nova Gradiška i Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod. Tim smo dokumentom uredili odnose, odnosno ostavštinu bivše zajedničke bolnice. Najveći je prijepor bio podjela dospjelih i akumuliranih dugovanja. Riješili smo to pitanje i vjerujem, postigli pravedno rješenje za obje ustanove. Dug koji ćemo naslijediti neće biti toliki da nam čini teret u svakodnevnom poslovanju. Vjerujem da ćemo uspjeti njime upravljati i u konačnici ga riješiti. Ovaj sporazum ide sljedeći tjedan na Županisku skupštinu. Nadam se da će ga županijski vijećnici prihvatiti i da će postati pravomoćan – kaže Kolodziej.

Nabavljena oprema za transrektalnu biopsiju prostate, adaptacije, objedinjeni hitni bolnički prijem

– Zadovoljstvo mi je izvijestiti vas da smo nabavili svu potrebnu opremu za transrektalnu biopsiju prostate. Dosada se ova pretraga radila u bolnici u Slavonskom Brodu ili drugim klinikama. U sljedećih mjesec dana krenut ćemo i s ovom pretragom.

Nabavili smo novi ultrazvuk, biopsijski pištolj i svu ostalu opremu potrebnu za ovu pretragu. Vrijednost opreme iznosi oko 250.000,00 kuna. U operacijskoj sali smo nabavili najmoderniji aparat koji pomaže koagulaciji krvnih žila prilikom operacija. Vrijednost je ovog aparata također oko 250.000,00 kuna. Adaptirali smo bivše internističke ambulante gdje će odsada biti smještene neurološke ambulante, neurološka dnevna bolnica i psihijatrijske bolnice.

Brodsko posavska županija predala je projekte energetske obnove pojedinih dijelova bolnice. Obnovit će se paviljon Internog odjela, Kirurgije, Pedijatrije, zgrada Transfuzije, upravna zgrada i kuhinja. Vrijednost izrade projekta iznosi 200.000,00 kuna, dok sveukupna vrijednost iznosi oko osam milijuna kuna. Prvu smo ocjenu prošli, očekujemo bodovanje i nadamo se da ćemo biti među projektima koji su prihvatljivi Ministarstvu za obnovu.

Raspisan je natječaj za izradu projekta objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Odluka je donesena ovaj tjedan, odabran je izvođač radova, tako da ćemo krenuti i s njegovom realizacijom – zaključio je ravnatelj dr. Josip Koldziej.

Dr. Alen Urban: Skupljena sva oprema za biopsiju prostate, pacijenti više ne moraju putovati

– Drago mi je da u novogradišku bolnicu uvodimo novu dijagnostičku pretragu, biopsiju prostate. Skupili smo svu potrebnu opremu i unutar mjesec dana započinjemo s ovom pretragom u našem gradu. Dosada se ova pretraga obavljala u Slavonskom Brodu, pa su pacijenti morali putovati.

Koristi su višestruke. Ne radi se samo o biopsiji prostate, već i o nekim drugim pretragama koje se mogu raditi uz ovaj novi ultrazvučni aparat. Uz nove ultrazvučne vodilice mogu se raditi i perkutane drenaže bubrega, tako da sa svime ovime dosta širimo urološku djelatnost i postupke koje možemo obavljati u našoj bolnici. Moram istaknuti da je učestalost karcinoma prostate kod muškaraca iznimno visoka tako da pacijenata kojima ova pretraga treba definitivno ima – kaže dr. Alen Urban, urolog. 

foto: Radio Nova Gradiška

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima