Novi zakon o sjemenu donio više pitanja nego odgovora

Nacrt novog zakona o sjemenu, prema svemu sudeći donio je više pitanja nego odgovora.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.02.2021


 Tako se unazad nekoliko mjesec podignula prašina unutar poljoprivredne javnosti, a mnoge udruge pa i pojedinci pitaju se kako će on utjecati na cijelokupnu poljoprivrednu proizvodnju. Prijedlog novog zakona o sjemenu ima za cilj bolju kontrolu, spriječavanje širenja bolesti te prepoznatljivost, to jest, da se zna tko i kakvo sjeme sije te odakle ono dolazi.

No, uz pozitivne aspekte prema riječima pojedinaca i proizvođačkih udruga, nacrt donosi i određene kontroverze. Prvenstveno članak 16. koji konstatira da poljoprivredni proizvođači mogu proizvoditi za svoje potrebe na vlastitom gospodarstvu sjeme s poljoprivrednog gospodarstva isključivo od certificiranog sjemena sorte upisane na Zajednički katalog sorata Europske unije. Udruga ekoloških proizvođača tu vidi problem. Smatraju da mali proizvođači po tome neće moći koristiti vlastito sjeme te proizvode stavljati na tržište. Drugi problem spornog članka je Točka 2. koja kaže da se sjeme mora doraditi u protivnom se ne smije stavljati na tržište.

Iz proizvođačkih udruga, pitaju gdje će se ona raditi jer Hrvatska za to nema kapaciteta ali i koliko će to sve na kraju koštati. U javnosti su se pojavile informacije i kako će zakon utjecati na male proizvođače, na primjer prodavače na tržnicama, koji uvelike za proizvodnju koriste vlastitu sjemensku robu. Iz Ministarstva, ove navode demantiraju. Iz udruge Život pak ističu, problem nisu mali proizvođači čiji je na kraju gospodarski učinak minimalan, već je novi zakon udar na perjanicu naše poljoprivredne proizvodnje, ratarstvo gdje jedino i bilježimo samodostatnost. No, pitaju se i gdje je određena granica tko je mali, a tko veliki proizvođač jer nigdje u Zakonu razlika nije navedena.

 

Zadnje vijesti

Popis punktova za cijepljenje do kraja tjedna

Crni petak za Dubrovnik i Osijek

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću