Novi vremenski crveni alarm za Hrvatsku, +39!

Stiže( nas) još jedan u nizu ovoljetnih tropskih udara

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 12.08.2021
Novi vremenski crveni alarm za Hrvatsku, +39!


 Slijedom, kažu prognostičari, povijesnih vrućina u Europi, tzv.crveni alarm za područje Hrvatske postaje pomalo normalan i, iako neuobičajen, posve logičan slijed što se sve (više) sa vremenom zbiva.

To je samo, u cijeloj toj "priči",  samo početak, inozemni mediji orjentirani na praćenje vremenskih i nevremenskih prilika, bez imalo ustezanja navode kako se radi o povijesnim vrućinama na tlu Europe, crveni alarm za Hrvatsku posljedica je sa tim u vezi i, na kraju, ističu, ovo je samo početak! 

Cijelo područje jugoistočne Europe pod udarima je vrućina, u Europi mjere najviše temperature otkad postoje mjerenja, poput, na pr., 48.8 Celzijevih stupnjeva na Siciliji, na vrlo visoke temperature utječe struja koja (nam) stiže iz afričke Sahare.

Ovo je samo početak okrutnog toplinskog vala koji se širi sa sjevera Afrike prema jugu Europe, objavio je škotski meteorolog Scott Duncan, pa je, tako, u glavnom gradu Tunisa izmjereno nevjerojatnih 49 stupnjeva Celzijevih, čime je srušen povijesni temperaturni rekord, u zemljama Sredozemlja, pak, tijekom proteklog tjedna izbili su razorni šumski požari, u Grčkoj, Turskoj i Alžiru.

A što se Hrvatske tiče? Za sutra je Državni hidrometeorološki zavod zbog toplinskog vala upalio crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu, 13.kolovoza Hrvatska će mjeriti +36, u subotu +38, u nedjelju +39(!), ponedjeljak 16.kolovoza +38!  Toplinski val trebao bi (po)trajati sve do početka idućeg tjedna:sve više će se širiti i na kopno. Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar, pa se, uz ostalo, savjetuje: rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.  nadalje, nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca, rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak, danju zatvoriti prozore i spustiti rolete okrenute prema suncu, isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu, izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad, ne ostavljati djecu ni životinje u parkiranom vozilu, redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, posebnu pažnju pridati maloj djeci. 

Zadnje vijesti

Briga i pažnja policijskih službenika iznimno pridonosi sigurnosti učenika

U studenom se održava 25. Katarinski sajam, otvorene prijave za izlagače

Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška