Novi referendum sindikata, dva potpisa za dva pitanja

Inicijativa 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva pokrenut će 30. svibnja prikupljanje potpisa za novi referendum.

Autor: bportal | Datum objave: 29.05.2015


Nova građanska inicijativa 'Za referendum' potpise počinje prikupljati ove subote. Građani će na jednom mjestu moći dati dva potpisa za dva pitanja.
 
Prvo referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za prijedlog da se članak 87,. stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to traži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj". Drugo pitanje glasi: "Jeste li za prijedlog da se članak 8c, stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje".
 
Sindikati su uvjereni u uspjeh te tvrde kako se ovim potpisima nastoji spasiti referendum od onih koji ga opasno ugrožavaju. Jer, isti je institut neposredne demokracije. Ovaj referendum, kažu, važniji je od prethodnih. Ako se izgubi, više nikada neće biti mogućnosti da građani Vladi svežu ruke.

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza