Novi natječaj Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

U tijeku je natječaj "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda". Riječ je o mjeri u okviru Potpore za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda kojoj je glavni cilj povećanje vrijednosti proizvodima primarne poljoprivredne proizvodnje.

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.06.2017
Novi natječaj Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj


 Na natječaj se mogu prijaviti mikro, mali i srednji proizvođači, ali i oni veliki. U obzir dolaze sve fizičke i pravne osobe koje su registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda, a koje nisu u blokadi ili imaju nepodmirene odveze prema proračunu Republike Hrvatske.

U kategoriji mikro, malih i srednjih proizvođača je namijenjeno 180 milijuna kuna potpore, dok će veliki proizvođači moći ostvariti ukupne potpore u iznosu od 120 milijuna kuna. Minimalna potpora koju može ostvariti pojedinačni korisnik mjere je 15 tisuća eura, kako za male, tako i za velike proizvođače, dok maksimalna potpora iznosi 3 milijuna eura za proizvodnju mlijeka i mesa, a 2 milijuna za sve ostale sektore. Iznimka su jedino početnici u poljoprivrednoj proizvodnji, koji mogu ostvariti maksimalnu potporu od 200 tisuća eura.

Sredstva se mogu koristiti za financiranje usluga arhitekata, inženjera i konzultanata koji će raditi na projektu, ali i za kupnju različite materijalne i nematerijalne imovine kao što je kupnja računalnih programa, licenci, patenata, ali i poljoprivrednih zemljišta, gospodarskih vozila i strojeva te objekata.

Što se poljoprivrednih djelatnosti tiče, natječaj je usmjeren na proizvođače primarnih poljoprivrednih proizvoda, što znači da u obzir dolaze prerada mlijeka, mesa i jaja, ali i prerada voća, povrća, žitarica, uljarica, pčelinjih i drugih proizvoda, čime je obuhvaćen velik dio poljoprivredne proizvodnje u svoj svojoj raznolikosti.

Povećanje konkurentnosti proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa, unaprjeđenje postupaka prerade i povećanje zapošljavanja u ruralnom području samo su neke od pozitivnih posljedica do kojih bi trebalo doći kroz ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Natječaj je otvoren od 29. svibnja i traje do 31. srpnja. Od 26. lipnja počinje podnošenje prvog dijela prijava koje se mogu podnositi u AGRONET-u, elektroničkoj aplikaciji koja služi za pomoć poljoprivrednim gospodarstvima i ostalim korisnicima u ostvarivanju prava na potpore u poljoprivredi, a za sve pojedinosti o potrebnoj dokumentaciji i detaljnim uvjetima natječaja zainteresirani se mogu obratiti na info@eu-projekti.com.

Zadnje vijesti

Gabrijela Domenika Marijanović novo pojačanje za Boksački klub Brod

Šahovski klub Posavac iz Ruščice se pojačao za sezonu 2019.

Djevojke 2004. pobijedile na međunarodnom turniru u Zenici

FOTO GALERIJA

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu

Božićna bajka u Sibinju - jedna od najljepših adventskih priča ove zime