Novi natječaj Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

U tijeku je natječaj "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda". Riječ je o mjeri u okviru Potpore za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda kojoj je glavni cilj povećanje vrijednosti proizvodima primarne poljoprivredne proizvodnje.

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.06.2017
Novi natječaj Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj


 Na natječaj se mogu prijaviti mikro, mali i srednji proizvođači, ali i oni veliki. U obzir dolaze sve fizičke i pravne osobe koje su registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda, a koje nisu u blokadi ili imaju nepodmirene odveze prema proračunu Republike Hrvatske.

U kategoriji mikro, malih i srednjih proizvođača je namijenjeno 180 milijuna kuna potpore, dok će veliki proizvođači moći ostvariti ukupne potpore u iznosu od 120 milijuna kuna. Minimalna potpora koju može ostvariti pojedinačni korisnik mjere je 15 tisuća eura, kako za male, tako i za velike proizvođače, dok maksimalna potpora iznosi 3 milijuna eura za proizvodnju mlijeka i mesa, a 2 milijuna za sve ostale sektore. Iznimka su jedino početnici u poljoprivrednoj proizvodnji, koji mogu ostvariti maksimalnu potporu od 200 tisuća eura.

Sredstva se mogu koristiti za financiranje usluga arhitekata, inženjera i konzultanata koji će raditi na projektu, ali i za kupnju različite materijalne i nematerijalne imovine kao što je kupnja računalnih programa, licenci, patenata, ali i poljoprivrednih zemljišta, gospodarskih vozila i strojeva te objekata.

Što se poljoprivrednih djelatnosti tiče, natječaj je usmjeren na proizvođače primarnih poljoprivrednih proizvoda, što znači da u obzir dolaze prerada mlijeka, mesa i jaja, ali i prerada voća, povrća, žitarica, uljarica, pčelinjih i drugih proizvoda, čime je obuhvaćen velik dio poljoprivredne proizvodnje u svoj svojoj raznolikosti.

Povećanje konkurentnosti proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa, unaprjeđenje postupaka prerade i povećanje zapošljavanja u ruralnom području samo su neke od pozitivnih posljedica do kojih bi trebalo doći kroz ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Natječaj je otvoren od 29. svibnja i traje do 31. srpnja. Od 26. lipnja počinje podnošenje prvog dijela prijava koje se mogu podnositi u AGRONET-u, elektroničkoj aplikaciji koja služi za pomoć poljoprivrednim gospodarstvima i ostalim korisnicima u ostvarivanju prava na potpore u poljoprivredi, a za sve pojedinosti o potrebnoj dokumentaciji i detaljnim uvjetima natječaja zainteresirani se mogu obratiti na info@eu-projekti.com.

Zadnje vijesti

Slavonac iz Bukovlja uvjerljivo nadigrao Željezničar

VIDEO U Slavoniji još uvijek ima onih koji njeguju stare zanate

Ubrzo započinju radovi na uređenju objekta NK „Podvinje“

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici

Doživotni zavjeti sestre Ivane Ćurić, redovnice Družbe Kćeri Božje Ljubavi