Novi nathodnik preko pruge

Dogodilo se na današnji dan 26. travnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 26.04.2015
1684. godine obitelj Stjepana Horvata, starijeg, dobiva plemstvo. Stjepan plemeniti Horvat bio je gradonačelnik Broda 1894. godine. Naslijedio je na tom mjestu Josipa pl. Filipovića, koji je načelnikovo samo dva mjeseca. Ni Horvat nije bio bolje sreće. Morao je otići, tj. dati ostavku na dužnost gradonačelnika nakon tučnjave između mađarskih oficira i brodskih Hrvata na nekom balu u Žutoj kući. Horvat je umro 1927. godine i sahranjen je u obiteljskoj grobnici na gradskom groblju. Gradu je ostavio svoju palaču u Starčevićevoj ulici 8. 

1816. godine u Posavini je završilo višetjedno kišno razdoblje zbog kojeg se u poljima ništa nije moglo raditi, a ono što je bilo zasijano, sve je istrulo. U Brodu na Savi je u proteklim danima često grmjelo i padala kiša.

Znameniti ilirac Mato Topalović, rođen 1812. u Zdencima umro je 26. travnja 1862. godine u Gradištu. Nakon školovanja 1837. se zaredio i služio kao vojni kapelan i župnik u Odvorcima, Trnavi i Vinkovcima. Svoje književne i pjesničke radove objavio je u nekoliko knjiga.

1909. godine došla je jezična naredba austrijskog ministra Bienertha kojom je hrvatski jezik uveden u potpunosti kao službeni jezik u Dalmaciji.

Na današnji dan nogometni klub Dinamo obilježava godišnjicu svog osnivanja, jer je tog dana 1911. u Zagrebu osnovan klub čiju tradiciju Dinamo nastavlja - Prvi hrvatski građanski športski klub, poznat kolokvijalno pod nazivom Građanski. Zagreb je u to doba još bio u sastavu Austro-Ugarske i nogomet je bio tek u početku razvoja. Novi klub osnovan je u jednoj kavani na Preradovićevom trgu, a za prvog predsjednika izabran je Andrija Mutafelija. Igrači Građanskog nosili su plave dresove, što je tradicija koju je do danas zadržao Dinamo. Komunističke su vlasti 9. lipnja 1945. preimenovale ukinute klubove Građanski, HAŠK i Concordiju u Dinamo. Nova je vlast 26. lipnja 1991. promijenila ime Dinamo u HAŠK Građanski, a 24. veljače 1993. u Croatiju. Konačno je 14. veljače 2000. vraćeno popularno ime Dinamo.

Brodska komunistička omladina sastavila je 1935. godine letak koji je završavao poklicima „Dole krvavi Jeftić“, „Živjela sovjetska Hrvatska“. Letak je distribuiran 29. travnja, a policija je uhitila Cvetkovića, Embera, Bauera, Užarevića, Berića i Miškovića. Svi su osuđeni u Požegi na zatvorske kazne.

1939. godine rođen je u Čelebiću velečasni Josip Rimac, župnik župe sv. Josipa Radnika i sv. Nikole Tavelića u brodu. Djetinjstvo je proveo u Semeljcima, srednju školu završio u Zgrebu , a bogosloviju u Đakovu, gdje se zaredio 1966. godine. Iste godine dolazi u Brod za kapelana, a potom i župnika. Osnovao je na Jelasu crkvenu župu, a njegovom je zaslugom izgrađen Župni centar sv. Nikole Tavelića. Umro je 1987. godine.

U promet je pušten 1949. godine nathodnik preko željezničkih tračnica zapadno od željezničkog kolodvora.

Publicist i povjesničar Ivo Brlić umro je na današnji dan 1977. godine. U Brodu ej radio kao odvjetnik, a potom je bio odgovorni urednik časopisa „Liga naroda“ u Ženevi. Bavio se kritičkim izučavanjem obitelji Mažuranić, prevodio i objavio knjigu dječjih pripovjedaka „Dobrome i dobra kob“.

Ostali događaji:

Na današnji se dan davne 1564. godine krstio jedan od najvećih dramatičara i književnih genijalaca uopće William Shakespeare.

Moskva je dobila obrazovni primat u Rusiji; naime, u 16. stoljeću se 26. travnja otvorilo prvo rusko sveučilište.

1812. godine rođen je njemački industrijski tajkun Alfred Krupp. Značajan je po tome što je organizirao proizvodnju modernih čeličnih topova sa stražnjim punjenjem, koji su uvelike preobrazili način ratovanja.

1894. godine rođen je poznati nacist Rudolf Hess, svojevremeni Hitlerov najbliži suradnik. Hess je nakon Hitlerovog dolaska na vlast dobio funkciju „zamjenika Führera“ (Stellvertreter des Führers), čime je postao drugi čovjek u nacističkoj hijerarhiji.

Na današnji dan održan je završni krug predsjedničkih izbora u Njemačkoj 1925. godine, na kojima se po prvi put u povijesti izravno biralo njemačkog predsjednika. Na izborima je isprva nastupilo čak 17 kandidata, no nitko nije dobio apsolutnu većinu, pa se moralo ići u drugi krug. U drugom krugu, koji je održan na današnji dan, nastupila su tri kandidata:  feldmaršal Paul von Hindenburg (nezavisni kandidat), Wilhelm Marx (kandidat stranke Centar), Ernst Thälmann (kandidat Njemačke komunističke partije). Hindenburg je dobio 48.3% glasova i postao je novi njemački predsjednik (Reichspräsident).

1933. godine osnovan je Gestapo. „Geheime Staatspolizei“, odnosno Državna tajna policija djelovala je u razdoblju od nastanka Trećeg Reicha pa sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Nakon Drugog svjetskog rata, točnije 1948. godine, prototip zrakoplova XP-86 Saber službeno je probio zvučni zid.

Glumac bilder Arnold Schwarzenegger iza sve te mase mišića nije uspio sakriti srce koje mu je otela Maria Shriver. Na današnji dan par je rekao sudbonosno „da“.

Na današnji dan, u subotu 26. travnja 1986. godine, došlo je do najveće nuklearne katastrofe u dosadašnjoj svjetskoj povijesti. Eksplodirao je reaktor broj četiri u nuklearnoj elektrani Černobil oko 110 kilometara sjeverno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Do eksplozije je došlo pri sigurnosnoj provjeri reaktora.

Kinu je zatresao potres početkom 90-ih godina prošloga stoljeća - u podrhtavanjima jačine 6,9 po Richteru stradalo je 126 ljudi.

Rođeni na današnji dan su: Marko Aurelije, rimski car (121.), francuski slikar, Eugene Delacroix (1798.), Rudolf Hess, njemački nacistički političar (1894.), španjolski književnik, Vicente Aleixandre (1898.), Božo Biškupić, hrvatski političar (1938.), hrvatski pjevač, Vlado Kalember (1953.), Vjeko Ćurić, hrvatski franjevac (1957.), američki glumac, Ivana Miličević (1974.), Bojan Navojec, hrvatski glumac (1976.), hrvatska glumica, Marija Kobić (1984.).

 

 

 

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja