Nove mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Osobe s invaliditetom i dalje najteže zapošljiva kategorija građana – do sredine veljače otvoren natječaj koji nudi čak 40 milijuna kuna za poticanje zapošljavanja

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.01.2020


 Među brojnim kategorijama osoba na tržištu rada, jedna od najteže zapošljivih skupina uvijek su osobe s invaliditetom. Bez obzira na činjenicu da je država davno uvela obvezne kvote o njihovom zapošljavanju, a posljednjih godina i plaćanje naknade ukoliko je tvrtka obvezna, a ne ispunjava uvjete, statistika je i dalje porazna. Procjenjuje se da tek svaka sedma osoba s invaliditetom radi. Kako bi se povećala stopa zapošljavanja Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom otvorio je natječaj koji bi mogao malo popraviti situaciju.

Pronaći radno mjesto – za osobe s invaliditetom to je u Hrvatskoj često nemoguća misija.  Da situacija nije bajna, govori i situacija na posljednjoj svečanoj sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom. Prvi puta nije dodjeljena nagrada za Poslodavca godine, a upravo dodjelom tih nagrada cilj im je zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Jednu od poticajnih mjera od kraja prosinca do sredine veljače nudi Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Otvorili su ukupno dva natječaja kojima je cilj poticanje zapošljavanja.  Prvi je namijenjen neprofitnim organizacijama, a sredstva iz ovog fonda moguće je koristiti za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja no i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom. Sa Zavodom već dvije godine uspješno surađuje i brodski neprofitni Radio 92 osnovan i financiran isključivo sredstvima iz različtih nacionalnih i europskih fondova.  Drugi natječaj odlična je prilika za sve poslodavce. Pogotovo one s više od 20 zaposlenih koji su obvezni zaposliti osobu s invaliditetom, a zbog toga što tu obvezu ne ispunjavaju Ovaj natječaj vrijedan je 30, a onaj namijenjen neprofitnim udrugama 10 miljuna. Fond dakle s ukupno 40 miljuna kuna financira projekte čiji je cilj povećanje zaposlenosti osoba s invaliditetom ili osigurava održivost njihovih radnih mjesta. 

Obvezu kvotnog zapošljavanja u 2018. godini ispunilo je tek 1270 poslodavaca, dio ih to djelomično ispunjava, a najveći dio ipak ne, procjenjuje se tek svaki 7. poslodavac u Hrvatskoj. 

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 374 prometna prekršaja, 17 prometnih prekršaja s 3 ozlijeđene osobe

4 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, dvije preminule osobe od Covid-19

Unatoč ograničenjima u radu, goste posluživali unutar ugostiteljskog objekta

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske