Nove mjere za afričku svinjsku kugu

Sezona svinjokolja ponovno je pred vratima, ali ove će se godine odvijati pod nešto drugačijim uvjetima. S obzirom da je afrička svinjska kuga sve bliže, a slučajevi su već zabilježeni i kod prvih susjeda – Mađara i Srba, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je nove mjere ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.11.2019
Za sva gospodarstva koja nisu udovoljavala minimalnim biosigurnosnim uvjetima određena je provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja, a klanje životinja na gospodarstvima, dozvoljeno je samo ako prije svinjokolje, ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled.

"Hrvatska Vlada, odnosno resorno ministarstvo preko ovlaštenih veterinarskih organizaciji, napravili su o trošku državnog proračuna kategorizaciju obiteljskih gospodarstva u odnosu na biosigurnost onih koji se bave svinjogojstvom. Onim svinjogojcima koji su došli u prvu kategoriju - ne zadovoljava, omogućili su da na jedna, po meni prilično jednostavan način za svega 285 kuna, kada otklone nedostatke dođu ponovno u drugu kategoriju i rade posao nesmetano kao i svi drugi." istaknuo je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Klanje u odobrenim klauničkim objektima izuzetak je od pravila, jer u ovom slučaju, navode iz Ministarstva poljoprivrede, kliničke preglede nije potrebno provoditi jer se oni obavljaju u samim klaonicama. 

Zbog svinjokolja, povećano je i prometovanje mesom i živim svinjama, zbog čega oprez, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede, treba biti još veći. 

Zadnje vijesti

Slabija izlaznost nego prije četiri godine, Brodsko-posavska županija ponovo pri dnu

Četiri nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika