Nove mjere za afričku svinjsku kugu

Sezona svinjokolja ponovno je pred vratima, ali ove će se godine odvijati pod nešto drugačijim uvjetima. S obzirom da je afrička svinjska kuga sve bliže, a slučajevi su već zabilježeni i kod prvih susjeda – Mađara i Srba, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je nove mjere ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.11.2019


Za sva gospodarstva koja nisu udovoljavala minimalnim biosigurnosnim uvjetima određena je provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja, a klanje životinja na gospodarstvima, dozvoljeno je samo ako prije svinjokolje, ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled.

"Hrvatska Vlada, odnosno resorno ministarstvo preko ovlaštenih veterinarskih organizaciji, napravili su o trošku državnog proračuna kategorizaciju obiteljskih gospodarstva u odnosu na biosigurnost onih koji se bave svinjogojstvom. Onim svinjogojcima koji su došli u prvu kategoriju - ne zadovoljava, omogućili su da na jedna, po meni prilično jednostavan način za svega 285 kuna, kada otklone nedostatke dođu ponovno u drugu kategoriju i rade posao nesmetano kao i svi drugi." istaknuo je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Klanje u odobrenim klauničkim objektima izuzetak je od pravila, jer u ovom slučaju, navode iz Ministarstva poljoprivrede, kliničke preglede nije potrebno provoditi jer se oni obavljaju u samim klaonicama. 

Zbog svinjokolja, povećano je i prometovanje mesom i živim svinjama, zbog čega oprez, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede, treba biti još veći. 

Zadnje vijesti

Domaći poraz kuglača Slavonca iz Bukovlja za kraj polusezone

Nakon šest kola KK Dar sam na vrhu

Za Brodsko-posavsku županiju ugovoreno 11,3 milijarde kuna u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos