Nova pravila za vozače romobila i rola: kacige obavezne, slušalice zabranjene...

Hrvatski sabor izglasao je izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje se najviše tiču vozača romobila, rola, bicikala, a određene su i kazne za prometne prekršaje...

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.07.2022
Nova pravila za vozače romobila i rola: kacige obavezne, slušalice zabranjene...


Romobili, role i koturaljke u izmijenjenom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama postaju pomoćna pješačka sredstva i konačno se uvode pravila za njihove vozače. 

Osobnim prijevoznim sredstvima smatraju se vozila s elektromotorom ne jačim od 0,6 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, a koja nemaju sjedeća mjesta, kao što su monocikl s motornim ili električnim pogonom, segway te romobili s motornim ili električnim pogonom. Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava, dakle oni koji voze brže od 24 kilometra na sat, moraju biti homologirani i registrirani.

Tko mora nositi kacigu?
 
Svi vozači romobila, rola i koturaljki moraju nositi kacigu! U suprotnom slijedi kazna od 300 kuna. Motoristi će, pak, zbog vožnje bez zaštitne kacige biti kažnjeni s 1000 kuna.
 
Kacigu na biciklu moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom im slijedi kazna od 300 kuna. Novim Zakonom smanjila se kazna za slušalice u ušima za vrijeme vožnje sa sadašnjih 1000 na 300 kuna.
 
Uvedena je obveza vozačima romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava da noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.
 
Romobili i na cesti, ali...
 
Uvodi se i obveza vozača romobila, rola i koturaljki da se kreću biciklističkom trakom ili stazom. Iznimno, ako biciklistička staza ili traka ne postoje, vozači osobnih prijevoznih sredstava moći će se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.
 
U slučaju da na nekoj cesti nema pločnika namijenjenog pješacima, vozači romobila smiju se kretati dionicama dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i na kojima je to dopušteno postavljenim prometnim znakom kojim se dopušta kretanje osobnih prijevoznih sredstava. Pritom se moraju kretati što bliže desnom rubu kolnika.

Zakon će se idućeg tjedna objaviti u Narodnim novinama, a na snagu će stupiti tjedan dana nakon objave.


izvor: dnevnik.hr
foto: Grad Slavonski Brod
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Održana 10. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara