Nova Crkva u Bartolovcima

Dogodilo se na današnji dan 22. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 22.10.2019
Nova Crkva u Bartolovcima
 1878. Današnji dan smatra se danom osnutka Crvenog križa u Hrvatskoj.. Budući da po pravilima Međunarodnog Crvenog križa u jednoj državi može postojati samo jedan Crveni križ, Hrvatska nije imala vlastiti Hrvatski Crveni križ sve do 1991. kad se osamostalila od Crvenog križa Jugoslavije.

1907. brodsko gradsko zastupstvo raspravljalo je o zahtjevu za otkup parka Klasije od vojnog zapovjedništva u Zagrebu. Grad je u zamjenu ponudio vojsci dio erara na Vijušu, a vojska uz Klasije nudi za rušenje četiri tvrđavske zidine, od kojih bi cigla pripala gradu, te zatrpavanje opkopa oko Tvrđave u roku od sedam godina. Gradsko zastupstvo je sklopilo ugovor s vojskom i zidine srušene, a opkopi zatrpani. Nakon 90 godina Gradsko poglavarstvo Broda odlučilo je rekonstruirati devastirane dijelove Tvrđave – podići zidine i ponovno otkopati opkope. 

1919. Etnografski muzej u Zagrebu osnovan je na današnji dan na poticaj Salamona Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara, koji je Muzeju ostavio jednu od prvih i najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila. Muzej danas posjeduje oko 80.000 predmeta, nalazi se u reprezentativnoj secesijskoj zgradi nekadašnjeg Obrtnog doma, a obuhvaća uglavnom etnografsku baštinu Hrvatske.

1941. u Zagrebu su strijeljani komunisti Josip Kavaj i Mika Babić. 

1950. Osnovana Torcida, navijačka skupina Hajduka.

1962. predsjednik John F. Kennedy televizijskim putem objavio je američkoj naciji da su Sovjeti postavili raketne lansere za nuklearno oružje na Kubi i najavio blokadu otoka. Kubanska kriza bila je vrhunac Hladnog rata.

1964. rođen je u Šibeniku Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih svjetskih košarkaša ikada. Njegov prerano prekinut život završio je na kišnoj i skliskoj autocesti u Bavarskoj kod Ingolstadta 7. lipnja 1993. Sahranjen je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

1978. Ustoličenje pape sv. Ivana Pavla II. 

1986. umro je slavni znanstvenik i nobelovac Albert Szent-Györgyi, koga se smatra zaslužnim za otkrivanje vitamina C.

1987. Primjerak rijetke edicije Gutembergove biblije prodan je u akcijskoj kući „Christie's“ u New Yorku za rekordnih 5,39 milijuna dolara.

1991. Odlukom Kriznog štaba na brodskom području ukinuta je naredba o zamračivanju. 

1992. u dubrovačkom zaleđu započela je vojna Operacija Vlaštica.

1992. otkrivena je masovna grobnica na Ovčari.

1997. U Slavonskom Brodu u Gupčevoj ulici na upotrebu predana 22 stana stradalnicima Domovinskog rata. Izgradnju je ugovorila „ĐĐ“ Montaža s Ministarstvom graditeljstva, a financirani su iz sredstava detašmana. 

2008. Otvorena zgrada Zavoda za mirovinskom osiguranje, Područne službe u Slavonskom Brodu. Ovaj projekt vrijedan 11 milijuna kuna u nazočnosti brojnih gostiju i ravnateljice Vinke Vujnović na upotrebu je predao župan Danijel Marušić.

2008. godine lansirana je prva indijska misija na Mjesec bez ljudske posade. Nosila je ime Chandrayaan-1, što u prijevodu sa sanskrta otprilike znači „Mjesečevo vozilo“.

2011. Moto klub Brod vrlo je uspješno organizirao i 3. slavonskobrodsku pečenkijadu. Natjecala se 31 ekipa a pobjednik je ekipa „Galeba“ iz Šibenika. Drugi su bili bikeri iz Gunje a treći momci iz Vinkovaca. Ipak, neovisno o pobjednicima sve su pečenke u slast pojedene bez obzira koje su mjesto zauzele njihove ekipe.

2014. Međunarodni olimpijski odbor primio Kosovo u privremeno članstvo.

2017. Dvadeset i sedam milijuna kuna od čega je 15 milijuna bespovratno, odobrilo je Ministarstvo graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša Brodsko-posavskoj županiji za energetsku obnovu osnovnoškolskih i srednjoškolskih objekata. Odobrena su sredstva za škole u Velikoj Kopanici, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Bebrini, Rešetarima, Starom Petrovom Selu, Okučanima i Oprisavcima, te Srednju školu M.A. Relković u Slavonskom Brodu.

2017. Na spomendan sv. Ivana Pavla II., 22. listopada u Bartolovcima, filijali župe sv. Marka, evanđeliste u Slobodnici kod Slavonskog Broda, slavljena je prva sveta misa u novosagrađenoj i uređenoj crkvi. To je u povijesti Bartolovaca prva crkva, a u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji jedina posvećena svetom Papi. Misno slavlje predvodio je domaći župnik Pero Stanić.

Rođeni: Franz Listz, austrijski skladatelj mađarskog porijekla (1811.), Josip Crnobori, hrvatski slikar (1907.), francuska filmska glumica Catherine Deneuve (1943.), Dražen Petrović, hrvatski košarkaš (1964.), američki filmski redatelj i scenarist Bill Condon (1955.).

Umrli: francuski slikar Paul Cézanne (1906.), Borisav Stanković, srpski književnik (1927.), Vladimir Turina, hrvatski arhitekt (1968.), Pau Casals, španjolski skladatelj (1973.), Lino Ventura, talijanski glumac (1987.),  Ève Curie, američka spisateljica (2007.), Sultan Saudijske Arabije bin Abdulaziz, (2011.).

Zadnje vijesti

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

U javnosti se svađali, tukli i opijali

Policajci isključili iz prometa vozača s 3,18 promila

VIJESTI

Novi autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika