Njemački tenkovi u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 5. svibnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 05.05.2015


 1821. godine Slobodna carsko-kraljevska općina Brod dobila je kraljevsko odobrenje za održavanje četiri povlaštena sajma: na blagdan sv. Trojstva, sv. Katarine djevice i mučenice, sv. Stjepan i pravoslavni blagdan Uznesenja Marijina. 

Veliki meštar teutonskog reda, unuk habsburškog cara Franje II., nadvojvoda Wilhelm boravio je 1865. godine u Brodu. U nazočnosti potpukovnika Antona Kottasa, brodskog gradonačelnika, izvršio je smotru posade u brodskoj Tvrđavi, koja je pet godina ranije izgubila status fortifikacijskog vojnog objekta i postala obična vojarna. 
 
1908. godine održan je u Brodu na Savi Drugi zemaljski kongres gostioničara i kavanara Hrvatske i Slavonije. Osam stotina gostioničara okupilo se u kavani „Crvena kuća“ i Kasini. Nazočne j pozdravio gradonačelnik Stjepan Benčević, koji je kao vlasnik Hotela „K´Janjetu“  bio predsjednik udruge. Nakon kongresa održan je svečani banket u Pivovari, a poslije banketa održan je koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“.
 
U Zagrebu je 1912. godine službeno otvoren stadion u Maksimiru. Smješten je u istočnom dijelu grada, nasuprot parka Maksimira, a dom je Nogometnog kluba Dinamo. Stadion je dugo vremena bio u svom prvotnom izdanju, a kroz najveće dorade prošao je tijekom priprema za Univerzijadu 1987., nakon čega je bio nepromijenjen do 1997. kada su na istočnu i južnu tribinu postavljena sjedala. Godinu dana kasnije srušena je stara sjeverna tribina na čijem je mjestu izgrađena nova, komfornija tribina, kapaciteta 10.965 mjesta, koju krasi i 15.000 kvadratnih metara ostakljenog poslovnog prostora koji do danas još uvijek nije u funkciji. Uz sjeverno, tijekom renoviranja srušeno je i „istočno stajanje“, sve u skladu s propisima UEFA-e prema kojima mjesta za gledatelje na stadionima moraju biti isključivo sjedeća. U kolovozu 1999., uoči otvaranja 2. Svjetskih vojnih igara, završena je i obnova zapadne tribine s 12.600 sjedala, te 718 mjesta u VIP-etaži (predsjednička i još osam loža, te 18 'boksova'). Time je obavljeno oko 80% predviđenih radova, te trenutačni kapacitet stadiona iznosi 40.000 mjesta. Posljednja faza obnove stadiona trebala bi uključiti „spuštanje“ razine travnjaka, uz stvaranje prstena oko igrališta na mjestu postojeće atletske staze, čime će se napraviti novih 16.000 mjesta, a dogradnjom južne tribine konačni kapacitet stadiona iznosit će respektabilnih 60.000 udobnih, sjedećih mjesta. Uz te i ostale planirane radove unutar i oko njega maksimirski stadion trebao bi postati jednim od najopremljenijih 'nogometnih hramova' ovog dijela Europe, ali nažalost još je daleko od toga.
 
Profesorica Katarina Petrović, kustosica i direktorica Muzeja Brodskog Posavlja, rođena je u Brčkom 1923. godine.  Školovala se u Brčkom, Subotici, a arheologiju je studirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je bila i apsolvent poslijediplomskog studija. Uredila je, sa suradnicima, prvi poslijeratni  postav brodskog muzeja. Formirala je arhivsku zbirku Vojne krajine i arhivsku građu na kojoj počiva današnji državni arhiv. Terenskim istraživanjima, prva u državi, iskapa ranoslavensku utvrdu u Mrsunjskom Lugu i nekropolu u Brodskom Drenovcu. Prilikom odlaska u mirovinu primila je visoko državno odličje kao priznanje za svoj zaslužni muzeološki doprinos. 
 
Petog svibnja 1928. godine umro je Karl Repić stariji rođen 1860. godine u poznatoj obitelji dunavskih alasa u Apatinu. Oko 1880. godine dolazi u Brod i zakupljuje pravo ribolova na Savi od Šamca do Siska. Bio je jedan od najpoznatijih izvoznika ribe u Beč i Budimpeštu. U Brodu je sa suprugom Katarinom, udovom Beissman i sinovima sagradio prvo javno kupalište na Savi.  
 
1939. godine građani Slavonskog Broda svečano su proslavili svog gradskog patrona sv. Florijana. Procesija, u kojoj su sudjelovala sva brodska kulturna i vjerska društva te mnogobrojno građanstvo, kretala se uz glazbenu pratnju Ulicom kralja Aleksandra, Jelačićevim trgom i obalom Stjepana Radića do kipa sv. Florijana, gdje je na otvorenom održana svečana sv. misa u kojoj su pjevali članovi HPD Davor. Poslijepodne je održana u brodskom Domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva veselica, kojom su mjesni vatrogasci obilježili dan svog zaštitnika. 
 
1941. godine tenkovi njemačkog Wermachta ulaze u Brod. 
 
Interni odjel Medicinskog centra 1989. godine proslavio je pedesetu godišnjicu rada. Uspostavljen je 1. svibnja 1939. godine dolaskom dr. Aleksandra Krautha, prvog specijaliste za unutarnje bolesti u Brodu. Istog dana, nakon 35-godišnjeg rada, primarius dr. Damir Bradić, dugogodišnji šef odjela, otišao je u mirovinu. 
 
1989. godine u Zagrebu je sahranjen dr. Mihajlo Kaliman, dugogodišnji ravnatelj brodskog Medicinskog centra.  Bio je jedan od najzaslužnijih za uspostavu i razvoj kirurškog odjela brodske bolnice.
 
Na današnji dan 1990. godine održano je u Zagrebu natjecanje za pjesmu Eurovizije. Bila je to posljedica pobjede grupe Riva s pjesmom „Rock me“ prethodne godine u Švicarskoj. Na zagrebačkom su Eurosongu nastupila 22 izvođača, a pobijedio je Toto Cutugno iz Italije s pjesmom „Insieme: 1992“. On je dobio 149 bodova, a drugo mjesto su podijelili Francuskinja Joëlle Ursull s pjesmom „White and Black Blues“ i Irac Liam Reilly s pjesmom „Somewhere in Europe“. Oboje su dobili 132 boda. Hrvatska predstavnica bila je Tajči (Tatjana Matejaš) s pjesmom „Hajde da ludujemo“ i osvojila je 7. mjesto s 81 bodom. Zanimljivo je da je njena pjesma dobila čak dvije dvanaestice, i to od Izraela i Turske. Jugoslavija je svoju dvanaesticu dala Francuskoj. Voditelji zagrebačkog Eurosonga bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Oko njih je izbio manji incident kad su ih novinari uvrijedili zbog starosti. Oni su na to dali ostavke, a zamijenili su ih Rene Medvešek i Dubravka Marković. No, ubrzo su uvrede izglađene, pa su se Helga i Oliver vratili na mjesta voditelja. Lokacija natjecanja bila je Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski u Zagrebu.
 
 
Ostali događaji:
 
Mir koji je engleski kralj John (Ivan Bez Zemlje) sklopio sa papom Inocentom III. prema kojem je Engleska postala papin feud, a engleski kralj njegov vazal, porazi koje je doživljavao u Francuskoj izgubivši sve svoje posjede, te grubi način njegove vladavine, 1215. godine potakli su englesko plemstvo na ustanak zbog kojega je kralj bio prisiljen sklopiti „Veliku povelju sloboda“ (Magna charta libertatum), dvostrani ugovor između kralja i plemstva koji se smatra prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske.
 
Današnji dan Francuzi smatraju danom početka Francuske revolucije. Naime, tog se dana dogodio ključan događaj koji je omogućio političko pokretanje revolucije. Bio je to sastanak Generalnih staleža – svojevrsnog predstavničkog tijela (parlamenta) za čitavu Francusku. Dakako, Francuska je Generalne staleže (États généraux) imala još u srednjem vijeku, ali u doba apsolutizma oni nisu sazivani od 1615. pa sve do 1789. godine (pune 174 godine).
 
1818. godine rođen je u njemačkom gradu Trieru Karl Marx.
 
1821. umro je Napoleon Bonaparte, jedan od najvećih osvajača u povijesti svijeta. Smrt se dogodila u zarobljeništvu, na britanskom otoku Sveta Helena, usred Atlantskog oceana (između Afrike i Južne Amerike).
 
1883. godine rođen je britanski feldmaršal Archibald Wavell. Zanimljivo je da je on jedan od samo dvojice britanskih feldmaršala iz Drugog svjetskog rata koji su nagrađeni visokom titulom grofa (Earl).
 
Muzička dvorana u New Yorku, danas poznata kao Carnegie Hall, otvorena je 1891. godine nastupom koji su vodili maestro Walter Damrosch i kompozitor Peter Ilyich Tchaikovsky.
 
1936. godine talijanska je vojska ušla u osvojeni glavni grad Etiopskog Carstva – Addis Abebu.
 
Potpisivanjem Londonskog ugovora 1949. godine osnovano je Vijeće Europe sa sjedištem u Strasbourgu, a to tijelo prva je europska institucija koja je započela rad na europskim integracijama. Potpisnice su bile Belgija, Danska, Francuska, Republika Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a sam ugovor se danas smatra statutom Vijeća Europe koje je 1964. odredilo da se 5. svibnja obilježava kao Europski dan. Najizraženije djelovanje Vijeća Europe je usklađivanje zakonskih standarda, ljudskih prava, razvoja demokracije i kulturne suradnje među njenih 47 država.
 
Rođeni na današnji dan su: Leoplod II., njemačko-rimski car i ugarsko-hrvatski kralj (1747.), danski filozof, teolog i književnik, Søren Kierkegaard (1813.), Karl Marx, njemački filozof i revolucionar (1818.), poljski književnik, Henryk Sienkiewicz (1846.),  Vlasta Ramljak, hrvatska glumica (1960.), hrvatski glumac Ivica Pucar (1975.), Chris Brown, američki pjevač (1989.).

Zadnje vijesti

Nogometaši Marsonije sutra u derbiju kola dočekuju Belišće

12 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Biciklista teško ozlijeđen na kružnom toku kod Male crkve

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“