Nizozemski poučak: Kako spojiti turizam, pravo i privilegiju

Prošlog tjedna sam igrom slučaja boravio u Nizozemskoj i moram priznati da sam se unatoč svim ranijim informacijama ugodno iznenadio s brojnim zanimljivim iskustvima.

Autor: bportal | Datum objave: 02.05.2016


Proslava Kraljevog dana (bivšeg Kraljičinog) godišnja je fešta proslave rođendana trenutnog monarha i služi kao 'ispušni ventil' Nizozemaca i odličan turistički mamac.

Milijarde od kanabis turizma za konzervativne Nizozemce

S obzirom na nevjerojatnu promjenjivost vremena nalik onoj u Irskoj, slavlje je na trenutke bilo okupano Suncem, a zatim pljuskovima, susnježicom i ledom. No, to nije obeshrabrilo milijune na ulicama da prodaju sve što se prodati može. Vrata većine kuća bila su otvorena i svatko je vlastito domaćinstvo pretvorio u svojevrsni kafić - prodaja piva, toaleta ili žestice izbjegla je fiskale, porezne inspekcije i uhljebske veze - sve to pod domenom tradicije. I EU zažmiri na oba oka tijekom tih par dana.

A i inače je Nizozemska primjer brojnih neuobičajenih praksi. Prva od njih su famozni 'Coffee Shopovi' gdje uđete, pregledate široku paletu sorti kanabisa i sukladno željama odaberete najbolju. Sve je transparentno - od karakteristika sorti i vrsta, cijene, gramaže... A sve je i nevjerojatno opušteno, sukladno opojnim elementima biljke. Milijuni turista samo iz ovog razloga dolaze u ovu državu, te se dim osjeti praktički u svakoj ulici, a Nizozemci poznati po izrekama o ozbiljnosti guštaju u priljevu financija.

Turizam se vrednuje profitom, a ne brojem noćenja

Druga stvar je prostitucija. 'Tko voli nek izvoli' domena dodala je još jedan aspekt u amsterdamsku priču, a 'Red Light District' čuvena je i turistička lokacija. Treća stvar su psihodelici - postoje specijalizirane radnje za prodaju gljiva (tartufa), salvije divinorum i ostalih supstanci. Zbog velikog pritiska javnosti nakon nesretnog slučaja s turistima (pitam se jesu li i alkohol zabranili zbog nasilnih smrti), takve biljke su otišle u poluilegalu no i dalje se nesmetano prodaju u takvim obrtima. Netko bi rekao da su Nizozemci liberalni i moralno dekadentni - no zapravo je stvar daleko racionalnija i pragmatičnija.

Pobogu, pa ti isti Nizozemci kao prehrambenu tradiciju ističu sirove haringe s lukom. Zapravo su prilično tradicionalni i priklonjeni prastarim povijesnim odlukama. U turiste gledaju kao u prijatelje i izvor zarade, ne i kao smetnju, no sami ne prakticiraju njihove navike izuzev tijekom ovakvih manifestacija. Unatoč sasvim solidnom standardu pretežno voze bicikle. Sve im je dakle pred nosom, no ljudi su umjereni, dozirani i odmjereni. Pušenje kanabisa uz sve ostale primjene smatraju ljudskim pravom, no isto tako im je to i privilegija koju koriste jedino kada im je potrebna. Turizam je samo dodatak toj privilegiji - dok se kod nas sezone mjere noćenjima, u Amsterdamu se mjere isključivo profitom...

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni