Nizozemski poučak: Kako spojiti turizam, pravo i privilegiju

Prošlog tjedna sam igrom slučaja boravio u Nizozemskoj i moram priznati da sam se unatoč svim ranijim informacijama ugodno iznenadio s brojnim zanimljivim iskustvima.

Autor: bportal | Datum objave: 02.05.2016


Proslava Kraljevog dana (bivšeg Kraljičinog) godišnja je fešta proslave rođendana trenutnog monarha i služi kao 'ispušni ventil' Nizozemaca i odličan turistički mamac.

Milijarde od kanabis turizma za konzervativne Nizozemce

S obzirom na nevjerojatnu promjenjivost vremena nalik onoj u Irskoj, slavlje je na trenutke bilo okupano Suncem, a zatim pljuskovima, susnježicom i ledom. No, to nije obeshrabrilo milijune na ulicama da prodaju sve što se prodati može. Vrata većine kuća bila su otvorena i svatko je vlastito domaćinstvo pretvorio u svojevrsni kafić - prodaja piva, toaleta ili žestice izbjegla je fiskale, porezne inspekcije i uhljebske veze - sve to pod domenom tradicije. I EU zažmiri na oba oka tijekom tih par dana.

A i inače je Nizozemska primjer brojnih neuobičajenih praksi. Prva od njih su famozni 'Coffee Shopovi' gdje uđete, pregledate široku paletu sorti kanabisa i sukladno željama odaberete najbolju. Sve je transparentno - od karakteristika sorti i vrsta, cijene, gramaže... A sve je i nevjerojatno opušteno, sukladno opojnim elementima biljke. Milijuni turista samo iz ovog razloga dolaze u ovu državu, te se dim osjeti praktički u svakoj ulici, a Nizozemci poznati po izrekama o ozbiljnosti guštaju u priljevu financija.

Turizam se vrednuje profitom, a ne brojem noćenja

Druga stvar je prostitucija. 'Tko voli nek izvoli' domena dodala je još jedan aspekt u amsterdamsku priču, a 'Red Light District' čuvena je i turistička lokacija. Treća stvar su psihodelici - postoje specijalizirane radnje za prodaju gljiva (tartufa), salvije divinorum i ostalih supstanci. Zbog velikog pritiska javnosti nakon nesretnog slučaja s turistima (pitam se jesu li i alkohol zabranili zbog nasilnih smrti), takve biljke su otišle u poluilegalu no i dalje se nesmetano prodaju u takvim obrtima. Netko bi rekao da su Nizozemci liberalni i moralno dekadentni - no zapravo je stvar daleko racionalnija i pragmatičnija.

Pobogu, pa ti isti Nizozemci kao prehrambenu tradiciju ističu sirove haringe s lukom. Zapravo su prilično tradicionalni i priklonjeni prastarim povijesnim odlukama. U turiste gledaju kao u prijatelje i izvor zarade, ne i kao smetnju, no sami ne prakticiraju njihove navike izuzev tijekom ovakvih manifestacija. Unatoč sasvim solidnom standardu pretežno voze bicikle. Sve im je dakle pred nosom, no ljudi su umjereni, dozirani i odmjereni. Pušenje kanabisa uz sve ostale primjene smatraju ljudskim pravom, no isto tako im je to i privilegija koju koriste jedino kada im je potrebna. Turizam je samo dodatak toj privilegiji - dok se kod nas sezone mjere noćenjima, u Amsterdamu se mjere isključivo profitom...

Zadnje vijesti

Održana šesta Mićina ajvarijada

Danas utakmice 5. kola u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Brod / Požega

Jedna osoba preminula, sedam novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“