Niske otkupne cijene, prosvjedi i afera aflatoksin

Godina na izmaku rezimira se i ocjenjuje iz svih perspektiva. Gledano iz poljoprivredne, bila je izuzetno teška i turbulentna.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 26.12.2013


Problemi proizvođača mlijeka protezali su se tijekom cijele godine, a najviše muke donio je aflatoksin. Niske otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda i neisplata poticaja u punom iznosi bili su razlozi ovoljetnih prosvjeda. Godina se završava polemikama o strategiji ruralnog razvoja.

Početak godine donio je probleme ionako ugroženom sektoru. Proizvođače mlijeka teško je oštetila afera aflatoksin. Neisplata poticaja u cijelosti i niske otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda bili su neki od razloga prosvjeda u vruće ljeto. Neki su to i od problema zbog kojih su seljaci tražili ostavku ministra Jakovine, no to je tako, ističe, kada se rade reforme koje se nisu radile posljednjih deset godina.

Ministarstvo poljoprivrede, ističe Jakovina, zaključuje godine ispunjenjem jednog obećanja. Vraćamo se tako na početak ove priče o poljoprivrednoj godini i problem aflatoksina. Ovih dana, naime, isplaćuje se milijun i 400 tisuća kuna obeštećenja za proizvođače kojima je zaraženo mlijeko otpremljeno u bioplinska postrojenja. Riječ je o odšteti u visini od jedne kune po kilogramu takvog mlijeka.

Zadnje vijesti

Gabrijela Domenika Marijanović novo pojačanje za Boksački klub Brod

Šahovski klub Posavac iz Ruščice se pojačao za sezonu 2019.

Djevojke 2004. pobijedile na međunarodnom turniru u Zenici

FOTO GALERIJA

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu

Božićna bajka u Sibinju - jedna od najljepših adventskih priča ove zime