Niske otkupne cijene, prosvjedi i afera aflatoksin

Godina na izmaku rezimira se i ocjenjuje iz svih perspektiva. Gledano iz poljoprivredne, bila je izuzetno teška i turbulentna.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 26.12.2013


Problemi proizvođača mlijeka protezali su se tijekom cijele godine, a najviše muke donio je aflatoksin. Niske otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda i neisplata poticaja u punom iznosi bili su razlozi ovoljetnih prosvjeda. Godina se završava polemikama o strategiji ruralnog razvoja.

Početak godine donio je probleme ionako ugroženom sektoru. Proizvođače mlijeka teško je oštetila afera aflatoksin. Neisplata poticaja u cijelosti i niske otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda bili su neki od razloga prosvjeda u vruće ljeto. Neki su to i od problema zbog kojih su seljaci tražili ostavku ministra Jakovine, no to je tako, ističe, kada se rade reforme koje se nisu radile posljednjih deset godina.

Ministarstvo poljoprivrede, ističe Jakovina, zaključuje godine ispunjenjem jednog obećanja. Vraćamo se tako na početak ove priče o poljoprivrednoj godini i problem aflatoksina. Ovih dana, naime, isplaćuje se milijun i 400 tisuća kuna obeštećenja za proizvođače kojima je zaraženo mlijeko otpremljeno u bioplinska postrojenja. Riječ je o odšteti u visini od jedne kune po kilogramu takvog mlijeka.

Zadnje vijesti

Leoni Pavlešin i Davidu Aračiću A norma, Marku Lipovcu B norma za ulazak u reprezentaciju Hrvatske

Važna pobjeda Marsonije nad Belišćem

Raspored misa na svetkovinu Uskrsa

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Za Robija se ujedinila rukometna Slavonija i Baranja

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa