Nikola Nino Vranić nudi jedinstven uvid u Slavonski Brod iz prošlosti

Muzej Brodskog Posavlja otvorio je prošloga tjedna novu izložbu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.03.2021


 Ovoga puta riječ je o fotografijama Nikole Nine Vranića, vrsnog zagrabačkog fotografa rođenog 1933., autorom brojnih nagrađenih ciklusa i fotografija koji je cijeli svoj radni vijek proveo fotografirajući hrvatsku prirodnu i kulturnu baštinu. Dio njegovog bogatog opusa od sada može vidjeti i brodska publika.

Slavonskobrodska izložba predstavlja dijelove Vranićevog opusa. Prvenstveno to je konzervatorska fotografija s motivima gradova i krajolika. Tu posebno treba spomenuti činjenicu da je profesionalna karijera Ninu Vranića dovela i u Slavonski Brod. 

Izložba nudi jedinstven uvid u Slavonski Brod iz prošlosti, prvenstveno ratnu 1992. godinu kada je Vranić ishodio posebnu dozvolu za fotografiranja brodske Tvrđave koja je tada još bila u vlasništvu vojske. Tu je i ciklus "Život" gdje Vranić fotografira skice iz vlastite okoline. 

Posebnost su i njegovi portreti poznatih osoba. Među njima našao se i Dragutin Tadijanović, koji je, kako dodaje Goran, bio čest gost u njihovom domu. 

Posebnost ovih umjetničkih fotografija je i tehnika koja je u prošlom stoljeću značila klasičan film. Bez mogućnosti koje nudi danas digitalna fotografija. 

Dokumentaristička, a opet umjetnička i s izraženom lirikom, prožeta duhovitošću, sve to uklopljeno u crno-bijelu fotografiju – bio bi to kratak dio opisa Vranićeve fotografije. U izložbenoj dvorani muzeja dostupna je sve do svibnja. 

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske