Nikada brojnija i kvalitetnija Vinkovita

Povodom Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara i dana općine Bukovlje, Udruga vinogradara i vinara "Igrač" Bukovlje - Vranovci organizirala je 13. općinsko i 2. međužupanijsko ocjenjivanje mladog vina pod nazivom "Vinkovita 2016.".

Autor: Dalibor Vuleta / Ivan Čalić | Datum objave: 20.01.2016
Nikada brojnija i kvalitetnija Vinkovita


 Konkurencija nikada brojnija i kvalitetnija, razloga za zadovoljstvo je dosta. Broj uzoraka je od prošlogodišnjih 60 udvostručen ove godine. Uz stručnu komisiju, Vinkovita, koja je od prošle godine prešla granice Općine i Županije, prometnula se važno natjecanje vinara u regiji.

"Mi jesmo udruga malih vinara, ali se silno trudimo da podignemo kvalitetu na višu raznu, tako smo i ove godine odlučili da pozovemo profesionalce, odnosno vrhunske enologe iz najznačajnih vinarija u Slavoniji i Baranji. Među prvima smo se odlučili da organiziramo ocjenjivanje mladih vina", rekao nam je Željko Domorad, predsjednik Udruge vinogradara i vinara "Igrač" koja broji 60-ak vrlo aktivnih članova.

A da su očekivanja vinara i vinogradara prošle jeseni pri berbi grožđa bila očekivana potvrdila je Vinkovita s izvrsnim ocjenama za vina u konkurenciji.

"Definitivno se vidjela razlika između berbe 2014. koja je bila vrlo zahtjevna za vinogradara, a kasnije i vinare, i ove koja je bila puno bolja i kvalitativno i kvantitativno. Na ovom ocjenjivanju to se vidjelo i po broju medalja, kako zlatnih tako i srebrenih, da su vina jako dobre kvalitete", rekao je Ivan Marinclin predsjednik ocjenjivačkog suda, inače glavni enolog u Kutjevu.

Tako je 11 zlatnih medalja, 9 za bijela i dva za crna, a imamo i dva šampiona, kod crnih mladih vina berbe 2015. to je OPG Aladrović s Cabernet Franc i ocjenom 85 a kod bjelih vina slavili su Stupnički dvori sa Sauvignonom koji je dobio ocjenu 86,33. Marinclin ističe da je ovaj broj zlatnih medalja jako dobar budući da je ocjenjivački sud bio iznimno stručan i strog ove godine.

I ponuđeni izbor je ove godine bio dobar budući da je pristiglo 120 uzoraka iz tri županije, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske te iz okolice Đakova iz Osječko-baranjske županije. U nikada većoj konkurenciji prevladavala su bijela vina sa 70-ak posto prijavljenih.

"S ovolikim brojem prijavljenih treba pohvaliti organizatore, dali su si puno truda. Nekolicina nas je pomogla u grupiranju ocjenjivačke komisije. Ovo ocjenjivanje znači podizanje kvalitete vina ne samo u ovim krajevima, več u cijeloj regiji. Sigurno će mali vinar koji ovdje bude sudjelovao dobiti polet, a neki i packu pa će se iduće godine potruditi i napraviti bolje vino i ovdje ga prezentirati", dodao je Marinclin.

Natjecanje koje je krenulo kao općinsko preraslo je te okvire te privlači vinare iz cijele regije. Dovelo je do poboljšanja kvalitete vine, a ne bi bilo moguće bez potpore Općine Bukovlje.

"Znamo i sami da je unazad zadnjih nekoliko godina ovo naše podneblje bilo jako pogodno za vinograde, nekada smo imali Jasinje i na području Bukovlja Vilu Igrač gdje su bile plantaže vinograda, a naše bukovačko-vranovačko brdo je pogodno za uzgoj vinove loze. Nemamo nekih velikih proizvođača, to su sve manji OPG-ovi ili privatni uzgoji vina i treba poraditi na tome da se krenu u sadnju novih nasada i uzgoj vinove loze", rekao je načelnik Općine Bukovlje Davor Petrik te dodao da kvaliteta vina vinara u Udruzi raste iz godine u godinu zahvaljujući i ovom natjecanju.

Ocjenjivanje vina dio je proslave Dana općine koje se održava na blagdan Sv. Vinka. Ovogodišnji program uključuje i malonogometni turnir koji počinje sutra, u četvrtak 21. siječnja, u petak 22. siječnja položit će se vijenci za stradale branitelje, u subotu je malonogometni turnir limača, a glavno događanje je kulturno umjetnički program u subotu s početkom u 19 sati.

Zadnje vijesti

Na Gradskim bazenima održan 1. Homer kup

Vanesa Tot i Darko Erceg u reprezentaciji RH

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

VIJESTI

Održan 1. Sajam obrtničkih zanimanja

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

FOTO GALERIJA

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Jedna osoba ozlijeđena u sudaru automobila i motora u Gupčevoj

Na natjecanju Lash Challenge Croatia najbolji u ugradnji trepavica

Brodski ronioci 'otkrili' Maltu, ronjenje u sredozemnom moru ih zadivilo