Nezavisna Država Rijeka

Dogodilo se na današnji dan 3. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 03.03.2020
Nezavisna Država Rijeka
 1817 u Malinu je 3. ožujka 1817. godine Manda Gašparević iskopala, između kuće Ferića i Krivića, zlatnu krunu, balčak od sablje i više dukata rimskog carstva Konstansa. Ipak, najnovijim istraživanjima objavljenim 1971. godine u monografiji „Oriovac“ može se sigurno reći da je to bio pretpovijesni nakit iz posljednje faze kasnog brončanog doba između 1050. i 750. godine prije nove ere. Ostatci nalaza pojavili su se 1957. godine u privatnom vlasništvu, a danas se nalaze otkupljeni u Muzeju Brodskog Posavlja. 

1875. u pariškoj operi prvi put izvedena Bizeova opera „Carmen“.

1917.  Rođen u Sijekovcu BiH Đuro Basler arheolog i konzervator. Umro je 3. veljače 1990. u Sarajevu, a sahranjen je u na mjesnom groblju u Bosanskom Brodu.

1924.  Teritorij grada Rijeke bio je u jednom razdoblju nakon Prvog svjetskog rata nezavisna država, poput današnjeg Monaka, Liechtensteina ili San Marina. Zanimljivo je da su tu republiku pod nazivom Slobodna Država Rijeka priznale sve svjetske velesile. Površina joj je bila oko 28 kvadratnih kilometara (za usporedbu Monako ima samo 1.95 kvadratnih kilometara) i prostirala se od Rječine do Preluka. Na današnji dan 1924. godine priključena je ta država Kraljevini Italiji, nakon što se s takvim rješenjem složila Kraljevina Jugoslavija Rimskim ugovorom iz siječnja iste godine.

1927. umro je Stjepan pl. Horvath, gradonačelnik Broda 1894. godine, koji je  gradu tj. „brodskoj sirotinji“  ostavio svoju palaču u Starčevićevoj ulici br. 8. 

1951.  Snimljena  prva  Rock & Roll pjesma.

1960. Elvis Presley nakon dvogodišnje službe u vojsci, od koje je veći dio proveo u Njemačkoj, putuje kući te na nekoliko sati staje u Zrakoplovnoj luci Prestwik u Škotskoj. To je bio njegov prvi i posljednji posjet Velikoj Britaniji.

1980. prvi svjetski kongres Indijanaca.

1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a  u Oriovcu. U Izvršni odbor ogranka izabrani su: Josip Buljan, Zvonko Berić, Mile Capan, Jure Čondrić, Ivica Grgurević, Dubravko Jošić, Josip Peček, Ivan Šebalj, Mato Tustanić, Pavo Haring, Stjepan Perković i Vinko Franić.

1992. zbog pucnjave i detonacija koji su dopirali iz Bosanskog Broda, građani Slavonskog Broda, putem radija, upozoreni su da se ne približavaju savskoj obali, a odmah zatim zatvoren je i most. Daljnji događaji pokazali su da su Srbi iz tzv. srpske općine Bosanski Brod krenuli u napad na grad i došli gotovo do mosta. U 18 sati u Slavonskom Brodu prekinuta je nastava u svim školama. Počeo je rat u Bosni. 

1992. Ispred zgrade Skupštine općine u Slavonskom Brodu u Koprivnicu je ispraćena prva skupina novaka na redovno odsluženje vojnog roka u Hrvatskoj vojsci.

2000. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio ratnog komandanta snaga bosanskih Hrvata, generala   Tihomira Blaškića, na 45 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u srednjoj Bosni od 1992. do 1994. godine.

2002. Švicarska referendumom odlučila pristupiti UN-u.

2004. Senat Francuske izglasao je ogromnom većinom zabranu učenicima  u državnim školama,  istaknuto nošenje vjerskih obilježja.

2004. Srbija, poslije izvanrednih parlamentarnih izbora, dobila manjinsku vladu na čelu s Vojislavom  Koštunicom, liderom Demokratske stranke Srbije.

2008. Dimitrij Medvedev postao Predsjednik Rusije.

2014. Promoviran vodič - brošura „Crkva Presvetog trojstva i Franjevački samostan u Slavonskom Brodu.“ Opremljen lijepim fotografijama vodič donosi prikaz drevne povijesti franjevačkog samostana i crkve Presvetog Trojstva. Uz gvardijana Sebastijana Golenića  urednica je bila Irena Vukas, tada novinarka Posavske Hrvatske. 

Rođeni na današnji dan su: američki fizičar i izumitelj Alexander Graham Bell (1847.), Jean Harlow, američka glumica (1911.), Miroslav Čangalović, operni pjevač (1921), hrvatski violinist Josip Klima (1927.), Josip Pavičić, književni kritičar (1944), Dragan Stojković Piksi, nogometaš (1965), Naser Orić, zapovjednik bosanskih snaga u Srebrenici (1967), Božidar Alajbegović, riječki književni kritičar (1972) 

Umrli na danšanji dan su: Zvonko Milković, hrvatski pjesnik i putopisac (1078),  Hergé (1983.), Danny Kaye, američki glumac (1987.), Carolos Montoya, američki  flamenco gitarist španjolskog porijekla ((1993), Horst Buchholz, njemački glumac (2003),  Giuseppe di Stefano, talijanski tenor (2008), Momo Kapor, srpski književnik (2010), Višnja Stahuljak, hrvatska književnica (2011).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja