Nezaposlenost niska, a radna snaga i dalje problem

Otvaranjem europskih granica no i prirodnim padom broja radno sposobnog stanovništva kao posljedica loše demografske slike Hrvatsku već nekoliko godina prati trend smanjenja nezaposlenosti.

Autor: Brodportal | Datum objave: 31.01.2020
Nezaposlenost niska, a radna snaga i dalje problem
 No u isto vrijeme i nedostatak radne snage. Posljednji mjesec prošle godine završili smo s 5817 nezaposlenih osoba u Brodsko-posavskoj županiji. Trendovi su se posve okrenuli usporedimo li i podatke. Nezaposlenost u Brodsko-posavskoj županiji od 2011. do 2013. kretala između 17 i 19 tisuća, a nakon ulaska u Europsku uniju broj se smanjio za oko 4 tisuće. I tako sve do rujna prošle godine kada bilježimo rekordno niski broj nezaposlenih od 5131.

Da ono što poslodavci traže i ono što burza rada nudi često nije usklađeno govore iskustva brojnih gospodarstvenika. Mnogi i anas muku muče s radnom snagom, a pogotovo što se tiče obrtničkih i industrijskih zanimanja. Iako upravo industrijski sektor zadnjih godina bilježi oporavak i minimalni rast, posljednjih podaci za sektor indusrijske proizvodnje ipak pokazuju blagi pad industrijske proizvodnje, pa je tako u studenome prošle godine bio za 7 posto manji nego isti mjesec 2018.

Ipak ukupni broj zaposlenih u Hrvatskoj I dalje je u blagom porastu. U 2019. je godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj bilo zaposleno prosječno nešto više od milijun I 530 tisuća radnika što je u odnosu na 2018. godinu porast broja zaposlenih za gotovo 15 000 osoba.   

 

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja