Nevrijeme pogodilo županiju

Dogodilo se na današnji dan 15. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 15.05.2018
Nevrijeme pogodilo županiju


1826. rodio se u Brodu Andrija Torkvat Brlić. U Beču studira teologiju i pravo. Bio je poklisar bana Jelačića u Parizu, tajnik Matice hrvatske (ilirske) i zastupnik u Hrvatskom saboru. Pisao je o gramatičkim i povijesnim temama. Umro je u Brodu 21. svibnja 1868. godine. 

 1851. Zagreb je dobio svog prvog gradonačelnika u povijesti. Naime, Zagreb je kao gradska cjelina nastao 1850. godine, kad su spojeni Gradec i Kaptol, zajedno sa susjednom Novom vesi, Vlaškom ulicom i podgrađem. Na čelu uprave nije bio gradonačelnik nego tzv. gradski sudac. Posljednji gradski sudac Gradeca bio je Janko Kamauf, a upravo je on postao i prvim novim gradonačelnikom ujedinjenog Zagreba. 
1921. jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara Jerolim Miše, samostalno je izlagao u gimnastičkoj dvorani brodske gimnazije. 
1926. počelo emitiranje Radio Zagreba, prve radio postaje u Hrvatskoj koja je kasnije postala sastavnim dijelom HRT-a. Pripreme za osnivanje radio stanice Zagreb započele su još u ožujku 1924. kada je grupa uglednih i poslovnih ljudi osnovala Radio klub Zagreb. Radio Zagreb je od svog početka do danas pod različitim nazivima djelovao u čak pet država: Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, u Kraljevini Jugoslaviji, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, od 1945. u Jugoslaviji, a od 1991. u Republici Hrvatskoj. 
1932. u Brodu, koji je jedan od najjačih esperanto centara u državi, počeo je Kongres esperantista Kraljevine Jugoslavije na kojem se okupilo preko 400 delegata.
1945. na današnji dan obilježava se spomen na tragične događaje, kad su Britanci odbili prihvatiti vojnike Nezavisne Države Hrvatske i hrvatske civile, prepustivši ih partizanskom zarobljavanju. Naime, još desetak dana ranije, jedinice NDH i mnogi hrvatski civili počeli su povlačenje prema Sloveniji i Austriji u nadi da će se uspjeti predati britanskoj vojsci i izbjeći zarobljavanje od osvetnički raspoloženih partizana. Nakon mukotrpnog puta kroz Sloveniju i velikog broja usputnih bitaka uspjeli su se probiti preko austrijske granice i doći 14. svibnja na Bleiburško polje, gdje su se susreli s britanskom tenkovskom jedinicom 5. korpusa 8. armije. Britanci su im pokazali demarkacionu crtu do koje smiju doći i koju ne smiju prijeći. Partizanske osvetničke akcije nad zarobljenicima koje su uslijedile, u obliku masovnih ubojstava i u obliku Križnog puta, predstavljaju zločin koji se ne može ni na kakav način poreći ili opravdati.
 
1956. U Tomislavovom domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe. Početak je to medija koji će uskoro promijeniti življenje i navike svih nas. Osnivač i prvi generalni direktor je bio narodni heroj Ivan Šibl, po kojem se i danas zove nagrada za životno djelo HRT-a. Izravnim prijenosom svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma na južnoj obali Save 7. rujna 1956. počelo je emitiranje Televizije Zagreb.
1991. ustrojena je 2. gardijska brigada „Gromovi“ u vojarni „Trstenik“, pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna „Crne mambe“, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj. Prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a, postrojbi za posebne namjene iz Lučkog, Rakitja, Kumrovca, Vinice, Siska i Karlovca. Brigada je prvotno bila u sastavu MUP-a, odnosno Zbora narodne garde koji je bio temelj za stvaranje buduće Hrvatske vojske. Ratni zapovjednici brigade bili su general-bojnik Božo Budimir, brigadir Vinko Ukota, brigadni general Drago Matanović i brigadni general Zvonko Peternel. Poslijeratni zapovjednici su stožerni brigadir Renato Romić, general bojnik Josip Stojković, stožerni brigadir Vjeran Rožić, brigadir Ivan Mihalina i brigadir Branko Predragović. 2. gardijska brigada „Gromovi“ bila je jedna od gardijskih i najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske.
2005. na blagdan sv. Ivana Nepomuka na Šetalištu braće Radić u Slavonskom Brodu pred Franjevačkim samostanom Presvetog Trojstva otkriven je spomenik Dragutinu Tadijanoviću. Poprsje barda hrvatske književnosti rad je akademskog kipara Stipe Sikirice 
2006. U Zadru otvorene 1. hrvatske svjetske igre.
2013. Francuska tvrtka Atir Rail S.A. s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila iz Slavonskog Broda sklopila je novi ugovor za izradu i isporuku teretnih vagona serije Falns, zapremnine 58 kubnih metara namijenjenih za prijevoz krečnjaka. Vrijednost radova je 46 milijuna kuna.
2014. zbog poplava Vlada federacije BiH proglasila stanje prirodne nesreće.
2014. Brodsko-posavsku županiju pogodilo je silno nevrijeme. Toga je dana palo 30 litara kiše po četvornom metru, što je utjecalo na nagli porast rijeke Save. Iako su odmah pripremane mjere za obranu od poplave, gotovo nitko nije mogao predvidjeti potonje katastrofalne posljedice. 
 
Ostali događaji:
1928. Mickey Mouse, jedan od neprepoznatljivijih i najuspješnijih crtanih i strip junaka na svijetu, doživio je premijeru u animiranom filmu Plane Crazy na današnji dan.
1940. otvoren je prvi McDonald's restoran u povijesti.
2010. Jessica Watson postala najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet.
 
Rođeni na današnji dan su: Claudio Monteverdi, talijanski skladatelj (1567.), habsburški državnik i političar, Klemens Wenzel Lothar Metternich (1773.), Florence Nightingale, engleska bolničarka (1820.), Pierre Curie, francuski inženjer (1859.), ruski književnik, Mihail Bulgakov (1891.), Max Frisch, švicarski književnik (1911.), Vahid Halilhodžić, nogometaš i trener (1952.), Danijela Martinović, hrvatska pjevačica (1971.),  hrvatska glumica, Iva Šulentić (1983.). 
 
Umrli na današnji dan su: Emily Dickinson, američka pjesnikinja (1886.), Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik (1860.), Vladko Maček, hrvatski političar (1964.), Rita Hayworth, američka filmska glumica (1987.), Tihomir Trnski, hrvatski političar (1994.),  John Murray, vojvoda od Atholla (2012.), Carlos Fuentes, meksički književnik (2012.), Mirko Miočić, najpoznatiji hrvatski kvizoman (2017.).
 

Zadnje vijesti

Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Naslov iz Slavonskog Šamca vinkovačkoj Cibaliji

NK Graničar iz Slavonskog Šamca novi županijski prvoligaš

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića

Više od 250 sudionika svih generacija pedaliralo od Garčina do Grabovca