Nema novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je danas tiskovnu koferenciju u 12,00 sati na kojoj je izvijestio javnost o svim novim informacijama vezanim uz epidemiju koronavirusa.

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.04.2020
Nema novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji


 Načelnik Stožera, Stjepan Bošnjaković napomenuo je kako je sukladno Odluci i izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj omogućeno građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav), koje će biti dostupne od 6. travnja 2020. godine, no mogu ih već danas izdavati oni koji su to činili i do sada, lokalni, stožeri CZ, liječnici obiteljske medicine i poslodavci.SADAŠNJE izdane propusnice vrijede do 5. travnja, no od tada se moraju provesti kroz sustav e-propusnica. Novi sustav trenutno se komunicira se i s Ministarstvom uprave RH, Nacionalnim stožerom CZ,  kao i sa lokalnim stožerima.

Svakoga dana s početkom u 9 sati, putem sustava TETRA održava se zajednička konferencija Županijskog i lokalnih stožera CZ, dok se konferencija, putem drugog kanala, s Nacionalnim stožerom održava u 10 sati. Na ovim sastancima razmatraju se sve situacije koje se pojavljuju na terenu, ponajviše zbog nejasno definiranih smjernica pojedinih mjera na snazi. Bošnjaković je ponovio kako su tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana u Brodsko-posavsku županiju pristigle značajnije kolčine medicinske zaštitne opreme koja je reaspoređena zdravstvenim institucijama. Napomenuo je kako očekuje da će oprema i dalje neometano pristizati osiguranim kanalima Vlade RH.

Dr.Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ izvijestio je kako su pristigli nalazi tijekom jutra s  novogradiškog područja – NEGATIVNI, dok se nalazi za osobe s područja Slavonskog Broda očekuju danas oko 13 sati.

Cvitković je pojasnio i novi način izvještavanja na službenoj mrežnoj stranici Vlade RH koronavirus.hr te zašto se podatci o broju oboljelih RAZLIKUJU od stvarnog stanja u Brodsko-posavskoj županiji.

Naime, pojasnio je dr.Cvitković, pozitivni rezultati pripisani su Brodsko-posavskoj županiji i od onih osoba koje su testirane na drugim područjima te se tamo i liječe, no imaju boravište ili prebivalište prijavljeno u Brodsko-posavskoj županiji. Broj pozitivnih osoba na koronavirus je tako i dalje 8 na području naše županije, s tim da je njih 7 i dalje u kliničkoj obradi, dok je jedna pacijentica, nažalost, preminula.

Dr. Cvitković naglasio je da su sve mjere i preporuke Zavoda za javno zdravstvo i dalje na snazi te da ih se građani trebaju pridržavati posebice pušači kojima se savjetuje pojačan oprez. Trenutno je mjera samoizolacije propisana za 40-tak raznih zdravstvenih djelatnika i ova situacija ne ugrožava zdravstveni sustav.

Ustvrdio je kako je epidemiološka služba pojačana kolegama iz službe za školsku i adolescensku  medicinu kao i iz službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Na području Brodsko-posavske županije trenutno djeluju 4 dežurna epidemiologa, odnosno epidemiološka tima.

Stanje trenutno oboljelih od COVID-19 je i dalje dobro s tim da je jedna osoba na bolničkom liječenju, a ostali se liječe kod kuće jer ne razvijaju ozbiljnije kliničke slike. Cvitković je dodao kako se otprilike 600 - 700 osoba nalazi u smoizolaciji, no ti podaci se neprestano usklađuju te uspoređuju i sa drugim izvorima. Ponovio je kako je u svim dosadašnjim slučajevima epidemiološka služba odradila sve sukladno aktima i pravilima temeljem potvrđenih informacija te to ne čini na temelju indicija.

U svom završnom obraćanju medijima, načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković ponovio je kako je tijekom jučerašnjeg dana izvijestio  Lovački i Športsko ribolovni savez Brodsko-posavske županije o zabrani lova i sportskog ribolova u rekreativne i sportske svrhe te zatražio provedbu i poštovanje zabrane u suradnji sa lovačkim i ribolovnim udrugama, te istaknuio Odluku kojom je pekarnicama omogućen rad od 06 do 17 sati, i kojom su one one jednim dijelom izuzete  iz Odluke o radnom vremenu. Ponovno je apelirao na građane i zamolio sve dionike da se propisanih mjera pridržavaju.

Zadnje vijesti

Brođani rade kućicu za obitelj iz Nebojana

43 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, jedna preminula osoba od covid-19

Završena opsežna obnova još jednog dijela novogradiške bolnice

FOTO GALERIJA

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić

Dodijeljena županijska priznanja i nagrade za 2020. godinu