Nekada su se na "krov svijeta" panjali samo "luđaci", danas vlada veća gužva

Stipe Božić i Mario Celinić u Slavonskom Brodu održali putopisno predavanje o usponu na Mount Everest.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.03.2022


 Aconcagua, Mount KcKinley, Kilimanjaro, Mont Blanc, Elbrus, Mount Everest. Malo je onih koji su osvojili samo neki od ovih vrhova, a još manje onih koji su osvojili sve. Stipe Božić jedan je od njih. Na takozvanom "krovu svijeta" najvišem svjetskom vrhu od  8 848 metara, bio je čak dva puta.

2019. godine obilježio je 40 godina od prvog uspona na Everest. Njegova brojna aplinistička iskustva zapisana su u obliku putopisa, Put na vrh svijeta, San o Everestu, Svete planine svijeta, K2 Trijumf i tragedija...neki su od naslova. Čitao ih je i Mario Celinić, i odvažio se poći istim stopama. 

Prošle godine,  postao je šesti Hrvat na Everestu. Velika je to čast, iako se i alpinizam kroz desetljeća komercijalizirao. Kako u šali kaže Božić, nekada su se uspinjali samo luđaci, dok je danas na vrhu svijeta, ipak veća gužva. Međutim, alpinizam, navode, u srži ostaje isti – predivan, ali i opasan.  

Mario se nažalost, u to uvjerio i sam. Da se mora biti spreman na sve, potvrđuje i njegovo iskustvo.  San o Everestu, korona ipak nije spriječila. Ali snova ima još. Cilj – sedam najviših vrhova svih kontinenata. Osvojio je za sada pet. Osim toga u planu je i novi projekt – Agencija za avanturistički turizam. 

Njihova iskustva, i anegdota, podijeli su sa Brođanima, i to zahvaljujući Planinarskom društvu Dilj koje je bilo organizator ovoga putopisnog predavanja. 

Zadnje vijesti

Decospan Mato Furnir najuspješniji poduzetnik u 2021. godini u izboru Fine

Održana radionica o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj

Ivanu Nakiću i Marku Cipriću 4. Zlatna bućka

FOTO GALERIJA

Galeb pobjednik turnira Tintilinić 2022.

Svečano obilježen Dan općine Klakar

Tradicijski vikend u Vrpolju uz prvu reviju narodnih nošnji i smotru folklora

Održana smotra folklora 20. jubilarnih Oriovačkih žetvenih svečanosti

Staroslatiničko ljeto oduševilo posjetitelje uz nastupe KUD-ova, tamburaša i neponovljive Cecilije