Ne ulazite u prostor Doma zdravlja, pričekajte dok netko ne dođe do vas

Preporuka postupanja u domovima zdravlja/pružateljima zdravstvene zaštite na primarnoj razini

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.03.2020
Ne ulazite u prostor Doma zdravlja, pričekajte dok netko ne dođe do vas


 Prema naputcima HZJZ i nadležnih epidemioloških službi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti potrebno je uložiti napore u informiranje pučanstva primarno usmjereno na dva cilja

 • Kontrolirati ili eliminirati ulazak pacijenata s respiratornim simptomima unutar prostora doma zdravlja na način da pacijenti pričekaju svoj red ili u prostoru za izolaciju ili vani na otvorenom.
 • Smanjiti broj dolazaka kroničnih pacijenata bez akutnih zdravstvenih tegoba i to aktivnijim nadzorom pacijenata putem telefona.

Iznimno je važno uspostaviti učinkovit sustav trijaže koji počinje još u domu oboljele osobe. 

Nužno je sve korisnike zdravstvene zaštite upoznati da u slučaju postojanja simptoma respiratorne infekcije (povišena temperature, kašalj, otežano disanje, kratki dah), moraju obavezno najprije telefonski kontaktirati svojeg liječnika ako su u posljednjih 14 dana:

 • boravili u području zahvaćenom novim koronavirusom
 • bili u kontaktu s oboljelim od koronavirusa. 

Ova obavijest o potrebi telefonskog dogovora treba biti:

 • postavljena na istaknutom i dobro vidljivom mjestu na samom ulazu u dom zdravlja odnosno zdravstvenu ustanovu
 • dovoljno velika, čitka i svima razumljiva
 • sadržavati kontakt telefonski broj (fiksni ili mobitel) na koji oboljela osoba treba zvati zdravstvenog djelatnika (radi anamneze i prikupljanja podataka o mogućoj zarazi koronavirusom te dogovora s liječnikom o daljnjem postupanju)
 • ako je tako u razgovoru s liječničkom dogovoreno i osoba se upućuje do doma zdravlja, odmah po dolasku telefonski kontaktira obiteljskog liječnika kako bi obavijestila da je stigla ispred doma zdravlja odnosno zdravstvene ustanove
 • osoba koja ima respiratornu bolest za koju se smatra da nije koronavirus, kod dolaska pred zdravstvenu ustanovu mora staviti papirnatu maramicu kojom će pokriti nos i usta

Nakon što osoba/pacijent obavijesti telefonom liječnika ili medicinsku sestru da je stigla, zdravstveni djelatnik dolazi do pacijenta i radi trijažu. Ako kod pacijenta ne postoji sumnja na zarazu SARS-COV-2 ili na koronavirus, pacijent ulazi u prostor za izolaciju, pri tome ne ulazeći u zajedničke prostore (čekaonica i dr.)

Osobe koje imaju sumnju na koronavirus ne dolaze osobno svom liječniku obiteljske medicine već ostaju u svom domu i telefonom kontaktiraju nadležnog liječnika obiteljske medicine, ili nadležnog epidemiologa, odnosno telefonom kontaktiraju najbližu 24-satnu hitnu dežurnu koronavirus ambulantu.

VAŽNO: 

 1. Pacijent cijelo vrijeme mora imati kiruršku masku ili papirnatu maramicu koja prekriva nos i usta, te ga se mora uputiti da koristi papirnatu maramicu u koju će kašljati ili kihati.
 2. Pacijent ne smije koristiti javni prijevoz ni taksi. Preporučeno je da se pacijent do zdavstvene ustanove preveze u vlastitom automobile i ne ulazi u prostorije zdravstvene ustanove. Prilikom vožnje treba održavati udaljenost u socijalnom kontaktu na način da se oboljeli ili osoba sa simptomima smjesti dijagonalno od vozača, i to na stražnje sjedalo iza suvozača. Potrebno je izbjegavati nezaštićeni kontakt s potencijalno oboljelim od koronavirusa i njihovim stvarima, te osobe moraju prekriti nos i usta maramicom. Po završenom prijevozu, provesti higijenu mjesta i kabine brisanjem unutarnjih površina automobile sredstvom za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama. 

TRIJAŽA

Obaveza trijaže obuhvaća sve domove zdravlja kako bi postavljenim pitanjima regulirali ulazak pacijenata s respiratornim simptomima u svoje prostore (čekaonice I ostale zajedničke prostore). Pacijentu s respiratornim simptomima treba još tijekom telefonskog razgovora, a najkasnije prije ulaska u prostore doma zdravlja odnosno zdravstvene ustanove, postaviti sljedeća pitanja

1. Jeste li boravili unutar prethodnih 14 dana u područjima zahvaćenim koronavirusom? Opseg zahvaćenosti geografskih područja epidemijom potrebno je svakodnevno pratiti i provjeravati na https://www.hzjz.hr/priopcenjanajnoviji-podatci/

Ako je odgovor DA, zatražiti od pacijenta da ne ulazi u dom zdravlja odnosno zdravstvenu  ustanovu. U slučaju pozitivnog odgovora, konzultirati se s nadležnim epidemiologom. 

Ako je odgovor NE, a pacijent ima respiratorne tegobe i nije u posljednjih 14 dana boravio u područjima zahvaćenim epidemijom koronavirusom, potrebno je uputiti pacijenta u prostor za izolaciju ako takav postoji, odnosno zamoliti da pričeka u svom autu ili ispred ulaza u dom zdravlja. 

Zdravstveni djelatnik tijekom pregleda pacijenta s potvrđenim visokorizičnim kontaktom ili sumnjom na koronavirus, treba biti adekvatno zaštićen: nošenje dvostruke kirurške maske ili respiratora (FFP2, po potrebi FFP3 - u slučaju postupaka koji generiraju aerosol ili pacijent kašlje), zaštitnih naočala/vizira, rukavica za jednokratnu uporabu I jednokratnog ogrtača. Treba pokušati smanjiti fizički kontakt s takvim pacijentom kao I njegov kontakt s drugima, nastojati održati se na međusobnoj udaljenosti od najmanje 1m osim tijekom fizikalnog pregleda. 

Nakon provedenog pregleda jednokratna zaštitna oprema odlaže se u za to predviđenu kantu za biološki otpad koja ima poklopac I s tim otpadom postupa se nadalje kao s infektivnim otpadom. Čišćenje I održavanje prostora u kojima se kreću oboljeli od koronavirusa provodi se dezinfekcijskim sredstvima I prema uobičajenom protokolu za čišćenje u zdravstvenim ustanovama, odnosno prema naputcima HZJZ dostupnim na www.hzjz.hr

2. Treba pacijenta pitati je li u proteklih 14 dana imao kontakt s osobom zaraženom koronavirusom, odnosno osoba koja ima ili je imala koronavirus?

Ako je odgovor DA, pacijent ne smije ulaziti u čekaonicu niti druge zajedničke prostore. U slučaju pozitivnog odgovora, konzultirati se s nadležnm epidemiologom. 

Osobi koja se telefonski javi liječniku, a koja je unutar zadnjih 14 dana boravila u zahvaćenim područjima,te nema nikakvih simptoma ni znakova infekcije dišnih puteva, treba savjetovati da

 1. ostane kod kuće u samoizolaciji i
 2. da obavezno telefonom kontaktira teritorijalno nadležnog epidemiologa (dati mu kontakt broj) radi provedbe mjere zdravstvenog nadzora. Strani državljani zovu na broj 112. Ukoliko je riječ o strancu i potrebi zdravstvenog nadzora, preporučamo da sam lijećnik nazove dežurnog teritorijalno nadležnog epidemiologa i obavijesti ga o konkretnom slučaju. 

Osobama koje moraju ostati u samoizolaciji potrebno je omogućiti izostanak s posla, bolovanje - privremena nesposobnost za rad, kao i za one koji imaju simptome infekcije dišnih puteva, imaju povišenu temperaturu, kratak dah i kašlju. Osoba u samoizolaciji treba biti u svojem domu, a ako je nužan izlazak iz kuće, treba koristiti kiruršku masku ili pokriti nos i usta papirnatom maramicom te što kraće boraviti izvan kuće, uz izbjegavanje javnog prijevoza i izbjegavanje kontakata s drugim ljudima. 

Molim vas da pratite internetske stranice kako biste imali uvid u najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji i važećim uputama: 
https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952
https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/
https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/pitanja-i-odgovori-o-bolesti-uzrokovanoj-novim-koronavirusom/
 

KORONAVIRUS - Procjena rizika kod pacijenata koji osobno dođu u ordinaciju


Trenutna definicija slučaja:

Osoba koja je unutar 14 dana od pojave simptoma bolesti boravila u području s mogu transmisijom koronavirusom

ILI

bila u kontaktu s oboljelim od koronavirusa I IMA SLJEDEĆU KLINIČKU SLIKU: 
 

         •  teška akutna respiratorna infekcija koja zahtijeva bolnički prijem s kliničkim ili radiološkim dokazima upale pluća ili akutnog respiratornog distres sindroma ILI
 • akutna respiratorna barem jedan od navedenih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kratak dah ili kašalj)  ILI
 • povišena tjelesna temperatura nepoznatog uzroka bez drugih simptoma 

                                                         
 *BLISKI KONTAKTI:  Svaka osoba koja je dulje od 15 minuta imala bliski kontakt (<2 metra* udaljenosti) s laboratorijski potvrđenim slučajem, u bilo kojem okruženju.
**Udaljenost od 1 metra općenito se smatra dovoljnom kako bi se umanjio izravan kontakt s kapljicama, no iz javnozdravstvenih razloga, bliski kontakt definiran je kao udaljenost od 2 metra.
 

KORONAVIRUS - Uputa za pacijente koji su boravili unutar prethodnih 14 dana u područjima zahvaćenim koronavirusom ili su imali kontakte visokog rizika
1. NE ULAZITE U PROSTOR DOMA ZDRAVLJA
2. PRIČEKAJTE DOK NETKO NE DOĐE DO VAS
3. NAZOVITE svog nadležnog liječnika ili najbližu 24-satnu hitnu koronavirus ambulantu

Zadnje vijesti

Održana 8. biciklijada „Tko prvi magarac“

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Spartan treninzi pripremili poseban paket članarina za učenike i studente

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“