Ne pojavite li se na državnoj maturi i nemate 'ispričnicu', plaćate!

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ovih dana intenzivno se priprema za ovogodišnju državnu maturu.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 26.02.2013
Kako je državna matura projekt s mnogo mana, kao i sveukupno školstvo, a i društvo,  ove godine  Centar je odlučio riješiti problem nedolazaka na državnu maturu ili barem pokušati. Kako je čak 15 posto maturanata izostanaka bilo neopravdano, to predstavlja veliki problem i trošak. Ti učenici moraju pisati ispit naknadno i to dodatno povećava cijenu državne mature.

"'Temeljem novog pravilnika, svi učenici koji neopravdano ne dođu na ispit, bit će dužni platiti trošak ispita. Taj trošak je 175 kuna", kaže ravnatelj Nacionalnog centra Goran Sirovatka za net.hr.

Rok za odjavu ispita na koje ne će doći je 1. svibnja. U ovom trenutku državnu maturu prijavilo je oko 32 tisuće pristupnika, od kojih 13 tisuća gimnazijalaca te učenika strukovnih i umjetničkih škola. Sirovatka otkriva da je i ove godine porastao broj prijava zbog želje za promjenom studija. 

"Svake godine taj broj raste. Prošle je bio oko šest tisuća, ove imamo oko osam tisuća takvih prijava", navodi Sirovatka. 

Dvije trećine prijavljenih tako je ponovo izabralo osnovnu razinu matematike, a polovina ih bira osnovnu i višu razinu hrvatskog. U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja imaju pune ruke posla s pakiranjem oko 200 tisuća ispitnih vrećica, koje će slati školama prema tjednom ritmu pisanja ispita. Do tada ih pomno čuvaju u centru. 

"Otprilike ih ima ukupno dva kontejnera. Čuvaju se u našoj zgradi, na prostoru koji je pokriven sa 17 kamera i dva čuvara koji dežuraju 24 sata i čuvaju ispite i zgradu. Sve je pod alarmima", napominje ravnatelj. 

Za prolaz je potrebno riješiti 27 posto pitanja ispita, a na ljetni rok, kao i do sada, neće moći oni s negativnom ocjenom, kakvih je lani bilo oko dvije i pol tisuće. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Popuštanje mjera u Hrvatskoj izgledno nakon Uskrsa, u danas se očekuje prva odluka

Pozovi za zdravlje - izdavanje lijekova za samoizolirane i teško pokretne osobe

Započinje isplata preostalih potpora poljoprivrednicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji