Ne nasjedati porukama i ponudama koje predobro zvuče da bi bile istinite

Slijedim sve više prijava građana i trgovačkih društava o štetnim posljedicama financijske i slične naravi, a kako bi građane za ubuduće zaštitili od takvih i sličnih tzv. cyber kriminalnih djela, PU brodsko-posavska na današnjoj presici upozorila je kako se sačuvati od računalnih napada cyber kriminalaca i kriminalac.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 14.01.2020
Ne nasjedati porukama i ponudama koje predobro zvuče da bi bile istinite
 Dakako, riječ je o situacijama tzv.zaraženosti vaših računala, kada na njih stižu propagandne "privlačne" ali i i ucjenjivačke poruke kojima nepoznate osobe traže "ulaz" u vaše računalo" a onda ako odgovorite postajete njihova žrtva, što samo promišljenim oprezom pravodobno možete izbjeći. Najbolje, dakako, ako te i takve poruke uopće ne otvarate.

-Dobro paziti na vlastite osobne podatke, kome ih dajemo i gdje ih objavljujemo. Izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama i servisima. Ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji vam nisu poznati ili su sumnjivi po bilo kojoj osnovi. Ne otvarati razne reklamne poruke na portalima, ne nasjedati ponudama za kupovine i financijska ulaganja putem interneta koje "predobro" zvuče da bi bile istinite, prilikom korištenja interneta, kupovine oline, bankjrskih transkacija, zaprimanja sumnjivih mailova, baš, doslovno, ne vjerovati nikome.

Ukoliko je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, pomoć možete potražiti na internetskoj poveznici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html na kojoj se nalazi alat pod nazivom KRIPTO ŠERIF, koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke. To će nam omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te, ukoliko postoji, dobit ćete upute o načinu na koji možete pristupiti vašim podacima-uputila je, uz ostalo, na presici Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske.

Kakogod, nema tu nekakve velike mudrosti, jednostavno je i jedino:ne nasjedati. Prije svega koristite kvalitetan antivvirusnu softver. Nemojte isključiti "funkcije za heuristiku" jer one pomažu rješenju da pronađe primjerke ransomware zloćudnog računalnog programa koji još nisu formalno otkriveni.Dalje, redovitio ažurirajte sotver na računalu, kada vaš operativni sustav(OS) ili aplikacije zatraže ažuriranje, odobrite ga, ako softver nudi mogućnost automatskog ažuriranja, prihvatite ju.

-Ako vam je i "mrvicu" poruka sumnjiva ne vjerujte i ne otvarajte. -Ne vjerujte nikome. Doslovno. Bilo koji korisnički račun može biti ugrožen, a zloćudne poveznice mogu stići s korisničkih računa prijatelja na društvenim mrežama, kolega, ili partnera na online video igrama. Nikad ne otvarajte priloge u e-mailovima koje ste dobili od ljudi koje ne poznajete. Jer, cyber kriminalci često dijele lažne e-mail poruke koje su vrlo slične e-mail obavijestima internetskih trgovina, banaka, policije, suda, ili porezne službe, na taj način mame primatelje da kliknu na zloćudnu poveznicu i tako dopuste zloćudnom softveru pristup u njihov sustav. Klonite se datoteka s nastavcima ‘.exe’, ‘.vbs’ i ‘.scr’:prevaranti često koriste nekoliko nastavaka kako bi zloćudnu datoteku predstavili kao video, fotografiju, ili dokument (kao što je hot-chics.avi.exe ili doc.scr).  Ako otkrijete nepoznati ili nekontrolirani proces na vašem uređaju odmah prekinitem intenetsku ili drugu mrećžnu vezuz(kao pto je jkućni Wi-Fi, to će spriječiti daljnje širenje zaraze-upozorava Kata Nujić. Na kraju krajeva, svaki pokušaj ili slučaj računalne prevare prijaviti policiji, čak i ako niste postali žrtva cyber-računalnih "rabota". 

Zadnje vijesti

Postavljeni novi zdenci za osvježenje svih građana

Po 22. put održana fišijada u Oriovcu

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i u Slavonskom Brodu

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika