Natkrivena tržnica u Slavonskom Brodu

Danas je 341 dan u godini. Do kraja godine su još 24 dana.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 07.12.2017
Natkrivena tržnica u Slavonskom Brodu


 1773. jedan od najljepših i najvrjednijih primjeraka crkvenog pokućstva nastalih u epohi hrvatskog baroka je sakristijski ormar koji i danas stoji usred sakristije Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu. Njegova gradnja započela je na današnji dan kada je franjevački provincijal Ivan Velikanović povjerava stolaru fra Henriku Pöltzelu. Gradnja je trajala gotovo dvije godine, a završena je bojanjem 1775. Godine. I danas ormar svojim dimenzijama, s gotovo šest metara dužine i dva metra širine ukrašen rokoko motivima i ukrasnim vezama, zadivljuje umjetničkom ljepotom svakoga posjetitelja, a ušao je i u literaturu o baroknom razdoblju hrvatske umjetnosti.

1897. u Novoj Gradiški sklopljen je ugovor između gradske bolnice i časnih sestara sv. Vinka Paulskoga. Stoga je do kraja godine u grad stiglo iz slovenskog mjesta Gradeca 5 časnih sestara, koje su njegovale i nadzirale bolesnike liječe u novogradiškoj bolnici. Predano su tu djelovale do 1952., kada im je rad zabranjen. 

1904. u Osijeku je preminuo hrvatski slikar Adolf Waldinger, posebice zapažen kao slikar „slavonskih šuma“. Studirao je u Beču na Akademiji likovnih umjetnosti. Vrativši se u rodni grad, slikao je i bio učitelj slikanja na Obrtničkoj školi. 

1919. na skupštini brodskih socijalista kojom je predsjedavao Ivan Fajerbah oštro se predbacivalo ranijim gradskim upravama što su propustile da se Tvornica petroleja „Danica“ i kasnija rafinerija nafte američkog Standard Oila ne izgradi na Vijušu, kako je to planirano, pa je tvornica zbog zanovijetanja gradskih poglavarstava izgrađena u Bosanskom Brodu. 

1932. izašao je nulti broj lokalnog lista Brodske novine, glasila Radikalno-seljačke demokracije. List je bio organ mjesne organizacije stranke koju je predstavljao Aleksandar Kajganović, direktor Brodske vinarske zadruge. Urednik lista bio je Milan Trumić. List je izlazio od 17. prosinca 1932. do izbora, 8. listopada 1933., i potom se ugasio. 

1988. godine umrla je Ivica Degmečić, arheologinja, rođena 6. ožujka 1910. u Strizivojni. Gimnaziju je završila u Brodu, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Od 1943. do umirovljenja radila je u Arheološkom muzeju u Zagrebu, gdje je vodila Antički odjel i Egipatsku zbirku. 

1988. Skupština Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije jednoglasno je za mandat od naredne četiri godine, ponovno izabrala dr. Ivicu Balena za predsjednika. 

2005. Ante Gotovina, hrvatski ratni general i haaški optuženik, još se prije punoljetnosti prijavio u francusku Legiju stranaca. Nakon obuke sudjelovao je u vojnim operacijama u Africi i Aziji. U Hrvatsku se vraća 1991., stupa u Zbor narodne garde kao branitelj, a brzo napreduje do čina generala-pukovnika. Nakon akcije Oluja 1995. godine Haaški sud započinje istragu o zločinima počinjenima za vrijeme i nakon operacije, a 2001. podiže optužnicu protiv Gotovine za ratne zločine. Optužnicu je odbio primiti i bio je u bijegu do 7. prosinca 2005. kada je uhićen na Kanarskim otocima. Stol 157 za kojim je sjedio general Ante Gotovina kada je uhićen 2005. postao je najtraženije mjesto u hotelu Bitacora na Tenerifeu, kao i soba u kojoj je odsjeo.

2012. Gradska uprava Slavonskog Broda pozvala građane da kupnju po prvi puta mogu obaviti na natkrivenoj gradskoj tržnici. Rekonstrukcija tržnice ide u fazama a ukupni radovi trebali su stajati oko 10 milijuna kuna a izvodi ih Gradnja Osijek.

2014. svoj zlatnomisnički jubilej 50. godina svećeništva proslavio je 7. prosinca u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu fra Domagoj Šimunović, član franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Šimunović je rođen 1937. godine. Teologiju je završio u Zagrebu, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beču, magistrirao 1998. U Slavonskom Brodu u dva je navrata djelovao trideset godina. Kao gvardijan Franjevačkog samostana, a od 1995. kao ravnatelj Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića i kao pastoralni djelatnik. Od kolovoza 2014. godine pater Šimunović na službi je u franjevačkom samostanu u Požegi.

2014. u 102. godini preminula prof. Olga Miletić, a pokopana na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu. Bila je profesor na Gimnaziji 26 godina, a radila je i na Pedagoškoj akademiji i Višoj komercijalnoj školi.

Ostali događaji:

  • 1771. godine kod Rušćice je prešao Savu neki David Lipovac, vojni bjegunac i zarobljenik iz ratova u Rusiji. Došavši u Brod sklonio se u prostorije za služinčad franjevačkog samostana. Kada je otkriven bio je uhapšen i odveden na redovan boravak u karantenu brodskog kontumaca kroz čiju kontrolu je morala proći sva roba i svi putnici koji su dolazili preko Save iz Bosne. Bilo je to vrlo stroga kontrola, a radila se zbog sprječavanja širenja teških zaraznih bolesti, koje su uglavnom dolazile s Istoka. Zbog kratkog boravka Davida Lipovca prostor brodskog samostana vojne vlasti su zatvorile samostan i crkvu na 40 dana. Franjevci nisu smjeli izlaziti van samostanskog prostora, a raskuživanja dimom vršila su se u početku svaki dan, a potom svaka tri dana. 
  • 1912. u egipatskoj El-Amarni njemački su arheolozi pronašli poprsje zaboravljene kraljice Nefertiti.
  • 1941. godine u jutarnjim su satima japanski avioni napali američku ratnu luku na Tihom oceanu – Pearl Harbor na Havajima, a napad se smatra povodom za ulazak SAD u Drugi svjetski rat.
  • 1972. Letjelica Apollo 17 lansirana je uspješno iz Svemirskog centra John F. Kennedy.
  • 1982. godine izvršeno prvo smaknuće u SAD-u novom metodom smrtonosne injekcije.

Rođeni na današnji dan su: Gian Lorenzo Nemini, talijanski kipar, graditelj i slikar (1598.), austrijski književnik i glumac Johann Nestrov (1801.), Baltazar Bogišić, hrvatski znanstvenik (1834.), nizozemsko-američki astronom Gerard Kuiper (1905.),Jovanka Broz, supruga Josipa Broza ( 1924), Noam Chomsky, američki filozof, jezikoslovac, psiholog i pisac (1928.), Oliver Dragojević, hrvatski pjevač (1947), američki košarkaš Larry Bird (1956.), Barbara Prpić, hrvatska glumica (1978.). 

Umrli na današnji dan su: zagrebački nadbiskup Antun Bauer (1904.), Sada Yacco (1946.), Vlado Gotovac, hrvatski književnik, filozof i političar (2000), Julije Knifer, hrvatski slikar, jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika (2004.), Oto Šolc, hrvatski književnik (1994),  Zvjezdan Linić, hrvatski katolički svećenik, franjevac (2013).

Zadnje vijesti

Mlado vino u Sl. Brodu krstili vinski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, a kumovao mu glumac Goran Navojec

Održan 1. koncert učenica i učenika triju glazbenih škola - slavonskobrodske, zadarske i zagrebačke

VIDEO Goran Milić mladima poručio: 'Putujte i istražujte svijet'

VIJESTI

MARTINJSKA FEŠTA VISOKE VINSKE AKADEMIJE

Mlado vino u Sl. Brodu krstili vinski biskupi Davor Dretar Drele i Vid Balog, a kumovao mu glumac Goran Navojec

NAJČITANIJE DANAS

Gostovanje poznatog novinara u Slavonskom Brodu

VIDEO Goran Milić mladima poručio: 'Putujte i istražujte svijet'

FOTO GALERIJA

Krešimir Šimić predstavio dokumentarac "Smije li ratnik plakati" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Otvoren Lovački muzej u Slavonskom Brodu, prvi u Slavoniji!

Lovci darivali garčinskog župnika

Brođani uspješni u Banja Luci

Astra osvojila 5 medalja u Zagrebu