Nastavljen rast nezaposlenosti

Negativni trend porasta nezaposlenosti nastavljen je i u prosincu prošle godine, kada je u slavonskobrodskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano 18 548 nezaposlenih, što je u odnosu na studeni povećanje za 2,7 posto, a u odnosu na prosinac 2011. godine za čak 8,2 posto.

Autor: Anita Benić | Datum objave: 11.01.2013


U ukupnom broju nezaposlenih posao je prvi puta tražilo 19 psoto, dok je 81 posto nezaposlenih imalo prethodno radno iskustvo, najviše u prerađivačkoj industriji. O sve manjem broju radnih mjesta govori i podatak da je 74,6 posto novo prijavljenih na burzu rada došlo izravno iz radnog odnosa i to najčešće zbog isteka ugovora na određeno vrijeme.

Istodobno je u prosincu prošle godine iz evidencije nezaposlenih brisano 726 osoba, od kojih 277 zbog zaposlenja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, što je za 11,2 posto manje nego u prosincu 2011. godine. Najveći broj je zaposlen u prerađivačkoj industriji (61 osoba). Zadnji mjesec prošle godine Područnom uredu Slavonski Brod je prijavljeno ukupno 175 slobodnih radnih mjesta, čak 69,4 posto manje nego u studenom te 1,1 posto manje nego u prosincu 2011. godine. Najviše slobodnih radnih mjesta bilo je u administrativnim te pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Kada je riječ o sezonskom zapošljavanju ,tijekom prošle godine s područja Brodsko – posavske županije je na području Hrvatske radilo 1379 osoba, što je za 27 posto više nego 2011., dok je za rad u inozemstvu pristigao 941 ugovor, od čega 716 u djelatnosti poljoprivrede. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 374 prometna prekršaja, 17 prometnih prekršaja s 3 ozlijeđene osobe

4 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, dvije preminule osobe od Covid-19

Unatoč ograničenjima u radu, goste posluživali unutar ugostiteljskog objekta

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske