Nastavlja se obnova zaštićenih spomenika kulture no u smanjenom iznosu

U nešto smanjenom iznosu, ali nastavlja se obnova 17 kulturnih objekata u 2020. godini.

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.06.2020
 Prvo koronavirus, a zatim potres – sve je to utjecalo na investicijska ulaganja u Hrvatskoj. Što se kulture tiče, štete zbog otkazanih programa, zaustavljeni projekti i na kraju potres u Zagrebu čije će se štete brojati u desecima milijuna kuna ostavili su traga i raspodjeli sredstava ministarstva kulture. Ukratko - dio projekata dobit će manji iznos sredstava, a dio, pogotovo otkazanih, bez potpore države.

Nakon što se zbroje štete od koronavirusa i zagrebačkog potresa, a oduzmu programi koji su otkazani – ministarstvo kulture moralo je rezati proračun programa koje financira.  Kontinuitet u obnovi ima Franjevački samostan u Slavonskom Brodu. I na popisu za restauraciju je svake godine jedan dio objekta.  Unutar crkve Presvetog Trojstva radi se na restauraciji propovjedaonice, a nastavljaju se radovi i na pokrenim vrijednostima unutar samostana. Uz ministarstvo kulture i drugo ministarstvo i to regionalnog razvoja i fondova Europske unije posljednjih godina također je izdvajalo sredstva u obnovu ovog baroknog bisera iz sredine 18. stoljeća. 

Ministarstvo kulture što se tiče Slavonskog Broda ulaže i u nastavak obnove Tvrđave, Klasične gimnazije te rodne kuće Đure Đakovića. Na području županije ključni će biti projekti restauracije novogradiške Crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije te Tvrđave u Staroj Gradiški, no i nastavak nekih započetih projekata kao što su obnova crkava u Sibinju, Oriovcu, Zapolju, Garčinu, Vrpolju, Mašiću i Novoj Kapeli. Ipak, svi projekti financirat će se u smanjenom iznosu.  

Do sada upravo zahvaljujući državnoj potpori resornog ministarstva obnovljeni su brojni spomenici kulture.  Na popisu su je i srednjovjekovna utvrda Gračanica cernički Dvorac Marković-Kulmer te prvi puta i tradicijska kuća u Donjoj Bebrini. 

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja