Napustilo nas je 15.000 obitelji s djecom! Brine li to ikoga?

O ukupnim i precizno stvarnim razmjerima iseljavanja iz Hrvatske, ponajviše iz Slavonije, ne zna se mnogo, tek se "spominje" nepovratni odlazak više od 150.000 isključivo mladih ljudi, praćenjem inozemnih izvora sluti se da je ta brojka znatno veća od onoga što bilježi hrvatska službena statistika.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 12.01.2018
Napustilo nas je 15.000 obitelji s djecom! Brine li to ikoga?


 Naš službeni migracijski saldo.tzv.neto, od 2009. do 2016. u minusu je za "barem" 70 tisuća ljudi, međutim stvarna brojka i procjena je puno veća, mnogi koji su otišli ni do danas nisu odjavili svoje prebivalište, a većsu gidunu, dbvije i tri i više izvan domovine, za očekivati je da se privremena emigracija širi s obzirom na olakšanu mobilnost(i pad troškova kretanja zbog tehnološkog napretka) i ulaska u EU. 

Međutim, u cijeloj toj "priči", osim činjenice da nam najkvalitetnija pamet i uzrastna dob nepovratno odlazi, dodatan zastrašujući problem i fenomen je “nestanak” djece osnovnoškolskog uzrasta. Od 2015. i u većoj mjeri od 2016. i 2017-te  svjedočimo odlascima tisuća(!!) obitelji s djecom koja su počela pohađati škole u Hrvatskoj i mladih koji da je situacija u Hrvatskoj kudikamo bolja i prosperitetnija ostali i ovdje zasnovali svoje mlade obitelji. Ovako, na hrvatsku žalost, od tih i takvih nadanja nema ništa, a i broj novorođene djece mladih obitelji koje su još tu u drastičnom je padu. I, unatoč svemu država i državni aparat i samisebidovoljni političari se i dalje ponašaju kao da se Hrvatskoj to sve ne događa, vjeruju statistici koja uvijek kasni i ničemu ne pomaže, smišljaju "političke mjere" subvencioniranja stambenih kredita, zapošljavanja, a više je nego očito da su korijeni iseljavajuće pojave puno dublji. Jer, mladi ne odlaze u Njemačku i Irsku da bi se, kao u nas, doživotno kreditno i na druge načine zaduživali za kupnju, recimo, stana, već da imaju čvrstu egzistenciju, da oni sami i njihova djeca žive život dostojnim čovjeka, ono što njihove mogućnosti i radni kapaciteti zaslužuju. To hrvatski, dobrostojeći, političari, bilo koje boje, nikako da shvate, možebitno neće i(li) ne znaju.
 
I iseljavanje se nastavlja, samo Slavonski Brod ostao je bez svakog petog osnovnoškolca, od kraja 2011. do kraja 2016. u hrvatskim osnovnim školama čak 23.000 učenika manje, samo u navedenom razdoblju iz Hrvatske "nestalo" je čak 1000(!) prosječnih razreda, Slavonski Brod ostao je bez svakog petog pučkoškolca... E, sad, ako mlado stanovništvo odlazi i ne planira vratiti se pitanje je što s starijim pukom koji ostaje, tko će i na koji način brinuti i skrbiti preostalo pučanstvo, hrvatske umirovljenike za koju godinu, za koje desetljeće..., zastrašuje podatak da u Hrvatskoj sada živi čak 300 tisuća(!) ljudi manje nego prije samo 5(pet) godina, Hrvatska je jedina zemlja u svom okruženju koja je iz svakog rata u prošlom stoljeću izašla s manjim brojem stanovnika, hrvatski ukupni gubici od početka 20.stoljeća do danas procjenjuju se na oko 2,5 milijuna(!) stanovnika.

O masovnom iseljavanju iz Hrvatske hrvatski političari o tome samo napamet govore, njih se konkretno to i ne tiče, ali, nastavi li se iseljavanje sadašnjim intenzitetom Hrvatska će postati država starijih i starih: samo za 10 godina starijih od 60 godina bit će dvostruko(!) više nego mlađih od 19 godina. Zato, kako se mlada emigracija, očito, ne kani vratiti, pogotovo kad im njihova djeca krenu u irske i njemačke škole, Hrvatska mora biti ozbiljno i temeljito zabrinuta za one koji nemaju kud i ovdje ostaju. 
Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu