Napreduju radovi na novom objektu Kuće sretnih ciglica

Proces deinstitucionalizacije i transformacije domova za djecu u Hrvatskoj počeo je prije više od 10 godina. Konačni cilj i zadaća bio je smanjiti na minimum broj djece koja zbog neodgovarajuće roditeljske skrbi završavaju u domovima. Naglasak je proširiti udomiteljsku mrežu te klasične domove pretvoriti u pružatelje različitih socijalnih usluga. Na tome radi i brodski Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica", bivši Dom za djecu i mlade. A u cilju toga upravo završavaju i novi objekt u Vrazovoj ulici.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.08.2021
Napreduju radovi na novom objektu Kuće sretnih ciglica


 Zahvaljujući europskom novcu Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" dobit će uskoro novi suvremeni objekt. Nalazi se 50-ak metara od dosadašnje kuće u Vrazovoj ulici.

"Rade se unutarnji radovi, ali vanjski na krovu i fasadi te na uređenju okoliša. Veselimo se završetku radova i mogućnosti korištenja novih prostora jer nam stvarno prostora nedostaje"; kaže Renata Puljko, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" .

Izgradnja novog objekta dio je velikog projekta "Sretne ciglice grade put u zajednicu" teškog više od 13 i pol milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava Europske unije više od 9 milijuna i 600 tisuća kuna. Nova kuća prvenstveno će služiti pružanju socijalnih i savjetodavnih usluga. 

"Savjetovanje djece i obitelji izašle iz skrbi, bit će pružane i usluge preventivnog programa poludnevnog boravka gdje će biti kapacitet 40 korisnika", ističe Puljko.

U Vrazovoj će nakon preseljenja uprave i poludnevnog boravka biti isključivo organizirano stanovanje za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te će se opremiti i dio za privremenih hitni smještaj djece. Nakon što je centar prepoznao potrebu i ove godine otvorio poludnevni boravak u Novoj Gradiški, također iz ovog projekta, kroz drugi projekt osigurat će kvalitetnu potporu djeci kojoj prijeti rizik izdvajanja iz obitelji s područja općine Oriovac. 

"Širimo se na poludnevni boravak u Slavonski Kobaš čime ćemo tu uslugu učiniti dostupnom i korisnicima s zapadnog dijela županije, s područja Općine Oriovac. Osnovat ćemo još jednu skupinu poludnevnog boravka u Novoj Gradiški gdje će se raditi s djecom s problemima u ponašanju, tu ćemo tražiti još jednog odgajatelja za rad s tom djecom, ali i dodatni stručni tim koji će pokriti rad s roditeljima", dodaje Puljko.

Jer sve je to dio nove strategije deinstitucionalizacije djece. Prevencija, savjetodavni rad s djecom i roditeljima, ukoliko je to moguće, sprečavanje izdvajanja iz obitelji. Poludnevni boravak ne odnosi se samo na boravak djece prije ili poslije škole, on je puno više od toga. 

"To nije samo pomoć u učenju, cilj je da se prati obiteljska situacija da se tu nekakvi pomaci naprave", ističe Puljko.

A pomaci u kvaliteti i kvantiteti usluga u ovom su Centru vidljive svake godine. Naime dok traju dva velika europska projekta, ovo ljeto potpisali su ugovor i za treći "Abeceda jednakih mogućnosti" vrijedan gotovo 4 milijuna kuna. Sva tri projekta vrijedna su više od 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja se ulažu isključivo za dobrobit djece i mladih. 

Trajanje projekta je produljeno do 29. prosinca, moguče je da će trajati još koji mjesec do ožujka 2022. zbog završetka radova.

U foto galeriji donosimo kako napreduju radovi na novoj "Kući sretnih ciglica" u Vrazovoj ulici.

Više o projektu na članku "Sretne ciglice vode put u zajednicu" te na mrežnim stranicima "Kuće sretnih ciglica".

Zadnje vijesti

Briga i pažnja policijskih službenika iznimno pridonosi sigurnosti učenika

U studenom se održava 25. Katarinski sajam, otvorene prijave za izlagače

Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška