Napreduje izgradnja obale i infrastrukture u Luci Brod vrijedna 130 milijuna kuna

U Luku Brod samo u infrastrukturu ulaže se 130 milijuna kuna, najavljena izgradnja energetskog centra i zapošljavanje 500 radnika.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.05.2019


 Najveće gradilište i buduća poslovna zona i luka nalazi se u brodskom Lučkom području. Luka Brod, velika riječna luka za pretovar različitih vrsta tereta bit će ujedno i gospodarsko područje koje bi u budućnosti trebalo zapošljavati na stotine radnika. Trenutno je projekt još u fazi infrastrukturnih radova, no planovi su, najavljuju, veliki.

Luka Slavonski Brod međunarodna je ulazna luka Europske Unije, na granici s Bosnom i Hercegovinom na željezničkom prometnom koridoru X. Čvorištu s cestovnim koridorom Vc., a povezanost ove luke s cestovnom i željezničkom mrežom omogućava pretovar i skladištenje te preusmjeravanje tereta na unutarnje plovne putove prema Dunavu i Crnom moru. Uz sve prometne prednosti luka će biti i veliki gospodarski centar.

Da bi budući energetski centar profunkcionirao i privukao investitore gradi se milijunska infrastruktura. Konkretno 130 milijuna kuna bit će uloženo u izgradnju lučke infrastrukture. Dio toga osigurano je i HBOR-ovog kredita, a dio iz europskih izvora kroz projekt vrijedan 14 i pol milijuna eura, do čega sufinanciranje Europske unije iznosi više do 6 i pol milijuna. Trenutno se rade novi metri lučke obale. 

U Luci Brod već imaju koncesionara i za skladište tekućih tereta, a prošli tjedan za taj projekt zatražili su suglasnost ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Energetski centar s velikim postrojenjima i pretovarnim stanicama nešto je na što ozbiljno računaju jer su projekti, ističu, već u fazi realizacije. 

Dobre vijesti stižu iz Luke Brod i što se tiče zapošljavanja. Realizacijom projekata u lučkom području otvara se i 500 novih radna mjesta.

Luka Brod važno je gospodarstvo i prometno središte te budući generator razvoja i zapošljavanja. Stoga i ne čudi da je u fokusu interesa državnih institucija. 

A rasterećenje cestovnog prometa zbog ušteda, sigurnosti i ekološkog aspekta jedna je od prioritetnih zadaća europske prometne strategije. Od država članica stoga traže preusmjeravanje dijela teretnog prometa. Konkretno prebacivanje 30 posto tereta s cesta na željeznice i unutarnje plovne puteve do 2030. godine  a do 2050. da to bude čak polovica ukupnog teretnog cestovnog prometa. 

Zadnje vijesti

Nakon šest kola KK Dar sam na vrhu

Za Brodsko-posavsku županiju ugovoreno 11,3 milijarde kuna u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem

U srijedu istječe rok za privremeni upis, registracije i potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos