Napreduje izgradnja na obaloutvrdi Save, visok vodostaj usporio dinamiku radova

Napreduju radovi na obaloutvrdi rijeke Save, zbog dugotrajnog visokog vodostaja nastavak radova ove godine nije bio moguć do gotovo kraja lipnja.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 05.07.2018


 Prije gotovo dvije godine potpisan je ugovor o proširenje obaloutvrde rijeke Save do ušća Mrsunje s predviđenjim rokom izvođenja radova od 24 mjeseca. No taj rok neće biti ostvariv i to zbog dugotrajnog visokog vodostaja Save koji je onemogućavao radove. Tako u razdoblju od rujna prošle godine pa sve do konca lipnja ove godine nije bilo moguće izvoditi projektirane radove zbog nepovoljnog vodostaja. Ipak, najzahtjevniji dio posla, onaj podvodni, je obavljen, a trenutno se obavljaju poslovi iznad razine vode koliko to vodostaj dozvoljava.

U nastavku donosimo priopćenje tvrtke izvođača radova, Brodske Posavine.

Završetak projektiranih radova ugovorom je definiran dvije godine od početka radova, o čemu vodimo brigu u suradnji sa Investitorom. Ono što je naravno bila naša želja je izvesti radove, odnosno izgraditi obaloutvrdu prije planiranog roka, ali na našu žalost, vremenski uvjeti nisu dopuštali kontinuirani rad koji bi to omogućio. Kako Vam je svakako poznato, radovi su uvelike ovisni o vodostaju rijeke Save te o vremenskim uvjetima, u pogledu padalina i posljedično uvjeta tla za pristup strojeva. Vezano na dogovorenu dinamiku izvedbe radova, koja je konstantno povezana sa vodostajima rijeke Save, u stalnom smo kontaktu sa Investitorom, odnosno Hrvatskim vodama, koje također pozorno prate ovaj projekt i njegovu realizaciju te su upoznati sa planiranom dinamikom i svom problematikom ovog projekta. Ono što možemo s naše strane potvrditi, a u što se možete uvjeriti i ako ste ovih dana bili u blizini gradilišta obaloutvrde, je da čim su vremenski uvjeti donekle dopustili pristup gradilištu (vodostaj oko +100 i koliko toliko suho tlo), pristupili smo nastavku radova sa povećanim kapacitetima radnika i mehanizacije. Od stavki koje smo mogli zasebno pripremiti, a to je prvenstveno nabavka materijala (kocke, armatura i sl.) smo se prethodno  opskrbili i sada prema predviđenoj dinamici radova vršimo moguće radove. Ponavljam kako je dinamika radova uvjetovana rijekom Savom i kako ne možemo sa sigurnošću odrediti točan rok završetka obaloutvrde, ali radimo punim kapacitetima na izvršenju ugovornih obveza. Konkretni termin završetka bit će definiran u dogovoru s Investitorom.

U interesu nam je svakako predmetnu građevinu izvesti kvalitetno kako bi ona ispunjavala sve bitne i projektirane zahtjeve za građevinu te bila nastavak reprezentativne građevine obaloutvrde i šetnice grada Slavonskog Broda, a kako bi te radove mogli kvalitetno izvesti, uvjetovani smo vremenskim prilikama. Vremenski uvjeti još uvijek nisu povoljni (vodostaj preko +150) jer i dan danas ne možemo dovršavati radove u dnu građevine koji su neophodni da bi se građevina vertikalno izgrađivala. Činimo sve napore da napravimo sve pripreme potrebne da u uvjetima povoljnog vodostaja što prije završimo kritične radove kako bi građevinu mogli izgrađivati u vertikalnom presjeku, za što imamo potreban materijal. Napomenuli bi još kako u razdoblju od rujna prošle godine pa sve do konca lipnja ove godine (još i danas) nismo bili u mogućnosti izvoditi projektirane radove zbog nepovoljnog vodostaja te da smo o tome i obavijestili Investitora projekta. S naše strane projektu obaloutvrde pristupa se sa najvećim prioritetom te se nadamo kako ćemo uspjeti što prije izvesti sve projektirane radove i Investitoru i našim sugrađanima izgraditi nastavak šetnice uz rijeku Savu.

Podsjetimo, investitor su Hrvatske vode, a cijeli projekt vrijedan je 10,2 milijuna kuna.

Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi