Nakon smrti osobe pozitivne na koronavirus 55 osoba u samoizolaciji, bolnički hitni prijem siguran za pacijente

Na jutrošnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županija potvrđena je smrt starije ženske osobe tijekom jučerašnjeg dana za koju se kasnije ispostavilo da je pozitivna na koronavirus.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.03.2020
Nakon smrti osobe pozitivne na koronavirus 55 osoba u samoizolaciji, bolnički hitni prijem siguran za pacijente
 "Riječ je o 65-godišnjoj pacijentici koja je pristigla u teškom općem stanju te se od prije liječila u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević." Sustav je odreagirao po svim pravilima struke u ovoj situaciji. Prema protokolu, zaprimljena je u jedinicu objedinjenog hitnog pregleda, potom na Onkološki odjel te u jedinicu intenzivnog liječenja. Pacijentica je zadržana u prostoru koji je predviđen za ovakve pacijente gdje su napravljene sve potrebne pripreme te je sve urađeno sukladno protokolu", rekao je prim. dr. sc. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević".

Istaknuo je da rade se epidemiološki izvidi, a medicinski tehničari i osoblje koji su bili u kontaktu s preminulom pacijenticom u noćnoj i jutrnjoj smjeni bit će obuhvaćeni u epidemiološkom izvidu. 

"Za sada se planira otprilike 25 osoba, što liječnika što medicinskih tehničara i drugog osoblja koje radi u Bolnici staviti u samoizolaciju te će se pratiti njihovo stanje. Dio liječnika, sukladno ovoj situaciji koji je raspoređen je u tzv. COVID-19 odjel  bit će raspodijeljen u OHBP koji će funkcionirati kao i do sada. Pacijentica je do 19. ožujka ležala na Odjelu onkologije gdje se također rade epidmiološki izvidi, te će osoblje s toga Odjela također biti izolirano, te će sukladno propisanom protokolu, postupno biti vraćani na posao. Tijekom jučerašnjeg dana dio OHBP-a gdje se provodila skrb o pacijentici je dezinficiran", istaknuo je dr. Samardžić.

Dr. Samardžić napomenuo je kako je situacija ozbiljna te je ovaj primjer poziv građanima da istu tako i shvate te se pridržavaju propisanih mjera. Trenutno na odjelu COVID-19 imaju 4 osobe, dvije kojima je od prije potvrđena prisutnost koronavirusa i dvije koje su u izolaciji. Osobe koje su pozitivne na koronavirus dobrog su općeg stanja.

Ravantelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije izv. prof. prim. dr. sc. Ante Cvitković dodao je kako se u ovim trenucima vrši epidemiološka obrada i epidemiološki izvidi.

"Prema podacima s kojima sada raspolaže Zavod preminula osoba nije putovala izvan Republike Hrvatske, a više podataka imat će kada se završi epidemiološka obrada svih podataka. U tijeku je i obrada kontakata preminule, ne samo zaposlenika Bolnice, već i drugih koji su s njome dolazili u kontakt kojih je otprilike 55", istaknuo je dr. Cvitković.

Dr. Cvitković dodaje kako sve ide svojim tijekom, a  sukladno propisanim protokolima utvrđuje se i narav kontakata preminule pacijentice te će osobe za koje s utvrdi da to moraju – ići u samoizolaciju. Svi nalazi koji su jutros pristigli su negativni.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BPŽ Branko Godić kazao je kako je tim hitne pomoći preuzeo pacijenticu bez indicija da se radi o zarazi koronavirusom, nakon čega je prevezena u slavonskobrodsku bolnicu.

"Slijedom događanja i saznanjem da se radi o potvrdi COVID-19 u Zavodu za hitnu medicinu 6 osoba preventivno je stavljeno u samoizolaciju, a vozilo kojim je obavljen transport je, sukladno protokolu, dezinficirano. Tijekom dana u suradnji sa dežurnim epidemiologom će se donijeti i druge mjere. Apelirao je na sugrađane da prilikom poziva na broj 194 obavezno naznače da li su u samoizolaciji, da li je nitko od njihovih ukućana u samoizolaciji i jesu li bili u kontaktu s nekim tko je u samoizolaciji što je od iznimne važnosti prilikom izlaska na teren kako bi se mogle provesti adekvatne pripreme", istaknuo je Godić.

Župan Danijel Marušić u ime županijskog Stožera civilne zaštite i Brodsko-posavske županije izrazio je sućut obitelji preminule pacijentice. Naglasio je da je, bez obzira na ovaj tragičan događaj,  epidemiološko stanje u Brodsko-posavskoj županiji, sukladno datoj situaciji zasada još dobro. Kazao je da je sinoć, odmah o saznanju za ovaj slučaj, o svemu izvijestio predsjednika Vlade RH s kojim je u redovnoj komunikaciji. Župan Marušić ponovio je kako je iznimno bitno da građani slušaju naputke stožera jer sada se vidi opravdanost mjera cijelog sustava koji za cilj imaju sprječavanje pretjeranog kretanja, pa tako i širenja potencijalne zaraze. Naglasio je da i dalje pristiže velik broj neopravdanih razloga za izdavanje propusnica koji u datom trenutku nisu nužni ili prijeko bitni. Zamolio je stanovnike Brodsko-posavske županije za strpljenje te da slušaju naputke, jer ako dođe do infiltracije zaraze u sustav, dodaje Maruić, imat ćemo veliki problem. Zahvalio je na požrtvovnosti i profesionalnosti kako zaposlenika Bolnica, Zavoda za javno zdravstvo i  Zavoda za hitnu medicinu jer su sukladno situaciji postupili krajnje odgovorno. Naglasio je kako je dužnost građana „braniti" zaposlenike u zdravstvenom sustavu jer su i ljudi i resursi ograničeni.

Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković osvrnuo se na jučerašnju Odluku Nacionalnog stožera CZ  za vozače teretnih vozila koji su do sada nakon prijevoza morali ići 14 dana u samoizolaciju, dok će, sukladno novim mjerama morati biti u samoizolaciji kod kuće do slijedećeg naloga poslodavca, odnosno slijedećeg transporta. Ista mjera primjenjuje se i u drugim zapadnoeuropskim državama. Bošnjaković je pojasnio i odluku o novom režimu rada benzinskih postaja koje idu u smjeru ograničavanja trgovine kazavši kako one nisu u režimo ograničenog rada od 8 -17 sati, no na njima se više neće moći obavljati kupovina bez točenja goriva, odnosno, kupnja drugih potrepština na benzinskim postajama moći će se obaviti samo uz kupnju benzina ili drugih naftnih derivata.

Zadnje vijesti

Na ulazu u Polikliniku brodske Opće bolnice temperaturu vam mjeri nova termovizijska kamera

STK "Sibinj" stabilni član Druge lige

Započeo novi veliki projekt HCK koji je namijenjen novonezaposlenim osobama

VIJESTI

VRIJEDNA DONACIJA ROTARY KLUBA BRODSKOJ BOLNICI

Na ulazu u Polikliniku brodske Opće bolnice temperaturu vam mjeri nova termovizijska kamera

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline