Nakon ekstremnih vrućina, za vikend nestabilno vrijeme. Je li toplinski val iza nas?

Ovoga su tjedna diljem Europe, kada su u putanju ljetne temperature, rušeni rekordi. A toplinski val koji je zahvatio Europu, nije zaobišao niti Hrvatsku. No sunčano i vruće vrijeme, ako je vjerovati prognozama, u sljedećim će danima zamijeniti nestabilne vremenske prilike.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 27.07.2019


 Francuska, Njemačka, Nizozemska, Belgija....Zbog toplinskog vala, Europa je ovoga tjedna gorjela. Zabilježene su najviše temperature od kako postoje mjerenja, sve redom više od 40 Celzijevih stupnjeva. U Hrvatskoj – također pakleno. Velika opasnost od toplinskog vala proglašena je u Rijeci, Splitu Dubrovniku i Karlovcu. U Slavonskom Brodu, tek nešto bolje.  Ovakvo, promjenjivo vrijeme, prognoze predviđaju i za vikend. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, temperture bi sutra trebale rasti do 33 Celzijeva stupnja, uz mogućnost grmljavine i pljuskova.

Na oprez se posebno pozivaju upravo stariji građani, djeca i kronični bolesnici. Kako bi lakše podnijeli vremenske prilike, građani bi se trebali pridržavati i drugih savjeta. Državni hidrometeorološki zavod izdao je i korisne smjernice. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću, ali i obratiti pažnju na potrošnju energije.

Dok mnogi čekaju kraj paklenih vrućina, još uvijek se mogu pronaći i sretnici kojima visoke temperature uopće ne smetaju. 

Podnosili ih ili ne, na toplinske valove, ne možemo utjecati. 

Zadnje vijesti

Fond za zaštitu okoliša građanima osigurao 20 milijuna kuna za proizvodnju energije na krovovima kuća

Oriovački hUMOhod 29. rujna

Uspješan vikend za Brođane u Karlovcu

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu